Leta i den här bloggen

tisdag 30 mars 2010

"Terrorsajter"

I en ledarartikel i Svenska Dagbladet disskuterar Per Gudmundson om en webbsida i Sverige som informerar om motståndsrörelser i Tjetjenien. Gudmundson skriver bland annat:

"Att Sverige huserar propagandaproduktion för en blodbesudlad terrorrörelse irriterar inte minst Ryssland, som tryckt på för att Sverige ska agera. Men det har det inte funnits skäl till, givet den vidsträckta yttrandefrihet som tidigare har lockat även den colombianska kommunistgerillan Farc och den algeriska terroristgruppen GIA att publicera sig från Sverige.

I vår ska riksdagen ta ställning till propositionen Straffrättsliga åtgärder till förebyggande av terrorism. Med den är det tänkt att lagen ska anpassas efter de EU-regler som Sverige redan skrivit under på. Bland annat berörs frågor om tryckfrihet.

Detta har väckt oro för inskränkningar. Men i lagförslaget slås fast att vad EU-reglerna kriminaliserar redan är brottsligt i Sverige. Inte ens Kavkaz Center lär med andra ord påverkas.

Terrorismen måste bekämpas med andra metoder."


Allt lungt när en så förhärdad reaktionär som SvDs ledarskribent verkar för att försvara "yttrandefriheten"? Nej. Att temat om att stänga ner webbsidor som sprider obekväm information är uppe för disskution är i sig ett tecken på hur allvarligt läget är. Att riksdagen ska ta beslut om "Straffrättsliga åtgärder till förebyggande av terrorism" betyder nya repressiva åtgärder. Notera att det handlar om åtgärder för att "förebygga terrorism". Det finns ingen anledning att hysa minsta förtroende för att borgarstaten kommer försvara folkets rättigheter, det har den inte gjort under den senaste 150 åren och den kommer inte börja gör det nu; att den utövande makten dessutom jämt och städnigt kör över den lagstiftande är fullt normalt när det kommer till frågor av vikt för den härskande klassen. Det finns all anledning att vara på vakt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.