Leta i den här bloggen

måndag 15 mars 2010

"Byvakter" i Turkiet

I Turkiets huvudstad Ankara hålls i dagarna ett av Nato organiserat "Internationationellt Symposium om Terrorism och Internationellt Sammarbete". Bland talarna finns som chefen för den turkiska generalstaben, general Ilker Basbug, som i sitt tal bland annat tog upp vikten av systemet med de så kallade "byvakterna", vilket förklaras på följande sätt:

"The village guard system was introduced after the Village Law was changed in March 1985. The Turkish military recruited villagers to protect areas in southeastern Turkey and provide intelligence to the military about the PKK. The total number of village guards in Turkey in 22 provinces stands at 80,000, of which 59,000 are temporary and 23,274 are volunteers."

I korthet fungerar systemet så här: militären tar kontakt med de lokala godsherrarna, med dessa och deras familj som kärna organiseras förre detta soldater och medlemar i reaktionära partier i en milisstruktur i vilken även vanliga bönder tvingas delta (om du inte deltar räknas du som "terrorist" eller i bästa fall "terroristsympatisör" och för det betalar man i vanliga fall med sitt liv). Denna milis fungerar sedan som paramilitära understödstrupper till den vanliga armén, ofta används de som ren kanonmat i kampen mot gerillan. Systemet är inte unikt för Turkiet utan används överallt - i tex. Peru går dessa under namnet "självförsvarskommittéer"/"Rondas" och i Indien är Salwa Judum uppbyggt efter samma principer - och är en viktigt del av Förenta Staternas strategi för "lågintensistetkrigsföring". Systemt har stora fördelar för reaktionärerna, utöver att det tillåter dem militarisera landsbygden på ett omfattande sätt, öka sitt truppantal avsevärt och kan "spara" sina huvudkrafter till viktigare uppgifter, så är det proppagandamässigt synnerligen användbart. Att visa bilder på bönder med vapen som "försvarar sina hem mot gerillan" är ett effektivt medel att förvirra folk som inte är insatta i de verkliga förhållanden. När dessa bönder sedan dör i strid mot gerillan kan man göra ännu fler proppaganda poänger genom att påstå att gerillan "dödar bönder" (ofta ser man dessutom till att "byvakternas" vapen försvinner när det ska till att fotograferas. Det reaktionärerna vill göra är att ställa bönder mot bönder, en cynisk politik som man använder för att rättfärdiga folkmord.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.