Leta i den här bloggen

tisdag 2 mars 2010

Chiles kommunister om jordbävningen

Våra chilenska kamrater, som publicerar tidskriften Nueva Democracia, har med anledning av den svåra jordbävning som nyligen drabbade landet publicerat ett uttalande med titlen "Kommunister, revolutionärer: ta initativet". Ni finner texten i dess helhet här. Nedan följer ett kort utttrag ur texten.

"Jordbävningen är orsakad av naturen, men katastrofen är orsakad av de eländiga förhållande som den förkrossande majoriteten av vårt folk lever under. Inte alla byggnader faller samman förstörda av skalven utan det gör de som är byggda med byggnadsmatrial av dålig kvalitet, inte alla byggnader blir översvämmade av regnen utan bara de som - därför att man velat sänka produktionskostnaderna - har otillräckliga dräneringssystem. Anledningen till att folk fortfarande bor i hus byggda av lertegel är det inte för att de hyser förkärlek för gamla hus, utan därför att massorna inte kan bygga hus av god kvalitet; om famlijer inte har några besparingar eller andra medler för att komma över förstörelsen så är det inte på grund av brist på förutseende men eftersom de måste försöka överleva från dag till dag.
.................

Kommunister och revolutionärer; mer än hälften av landet måste byggas upp och vet att vi inte kan förvänta oss något som gynnar vårt folk från den gamla staten. Att skydda folkets intresse är inte målet för regeringen - varken för den utgående eller den tillträdande - ej heller är det kongressledamöternas, eller borgmästarnas, eller domarnas, polisens eller arméns avsikt att göra så. De svarar endast inför imperialismen, storbourgeoisin och godsägarna och dessas småktiga klassintressen. Vi måste ta initiativet till att organisera massorna. Som en del av folket har vi oundvikligen uppgiften att främja organiserandet av lösningen av de omedelbara problemen med mat, bostäder och återuppbyggnad och för att försvara intressena hos den stora majoriteten av nationen mot de angrepp som såväl de inhemska som utländska utsugarna redan förbereder.

Även när vi är mycket få, även när vi är ensamma, måste vi utveckla vår verksamhet utan dröjsmål bland de fattigaste av massorna. Överallt där vi befinner oss måste vi driva fram folkbrigader för ömsesidig hjälp i syfte att lösa de omedelbara problemen. Bland befolkningen måste grannar organisera för avlägsnande av skräp och reparation av bostäder; universitet och högskolestudenter bör organisera tekniska team för att bedöma bostäderna, dessas elinstallationer och även stödja sanerings och reparationsarbetet; gymnasieslärare kan hjälpa till genom att organisera sina elever som en del i arbetsbrigader, särskilt de från yrkes-tekniska gymnasier; grundskolelärare kan hjälpa till med aktiviteter som håller småbarnen sysselsatta under arbetsdagen; vårdarbetarna kan organisera tillsynskampanjer i de mest avlägsna områden och utbildning i hantering av sjukdomar som blir resultatet av dåliga sanitära förhållanden som vårt folk kommer att tvingas leva under. Bland fattigbönderna på landsbygden bör också organisera reparation av diken, kanaler och brunnar och stödja skördearbetet. Bland fiskarna måste man organisera reparation av båtar och bryggor.

Allt detta bör i första hand ske med hjälp av våra egna krafter och inte genom att tigga om resurser från den gamla staten utan genom att kräva åter vad den tar ifrån oss.
.........

Landet behöver byggas upp igen och varken staten eller storpatronerna kommer att göra det, utan det kommer att vara vårt arbete. Och denna återuppbyggnad kan ske på en ny grund av massorganisering, på ett fundament av en organsation med revolutionära perspektiv, som enar alla hederliga aktivister i de politiska uppgifterna: återuppbyggnaden Partiet och förbereda folkkriget."

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.