Leta i den här bloggen

måndag 22 mars 2010

Maoistisk motoffensiv


Den pågående reaktionära storoffensiven "Operation Greenhunt" är i grund och botten ett enormt fälttåg som syftar till att inringa och förinta de revolutionär styrkorna som leds av Indiens Kommunistiska Parti (maoisterna). De indiska kommunisterna svara med motoffensiver för att bryta inringningen och i sin tur förinta reaktionens styrkorna. När nu reaktionen försöker sig på att inringa de revolutionära styrkorna med en sammanlagd truppstyrka som vida överstiger 100.000 man, svarar IKP (M) genom att mobilisera massorna i miljoner. Det är därför som partiet nu organiserar en enorm massmobilisering i sju delstater - vilka tagna för sig i de flesta fall är ytmässigt större och med större befolkning än de flesta europeiska länder. Man genomför med början från idag en 48-timmars Bandh (allmän arbetsnedläggelse kombinerat med väpnade aktioner - motsvarande de väpnade strejker som i Peru genomförs av PKP) i Jharkhand, Bihar, Orissa, Västbengalen, Chhattisgarh, Andhra Pradesh och delar av Maharashtra. Samtidigt med vad som närmast kan beskrivas som en generalstrejk kommer nu rapporter om att Folkets Befrielsegerillaarmé, den av IKP (M) ledda revolutionära armén, genomfört flera olika aktioner.
I West Midnapore-disktriket i Västbengalen sprängde maoistgerillan järnvägsrälsen mellan stationerna Midnapore och Godapia Sal. I samma delstat genomfördes aktioner mot socialfascisterna i CPI (marxist); i byn Bagjhappa stormade revolutionärerna ett av socialfascisternas kontor, satte eld på bygget och gav de två lokala gangsterna en rejäl omgång; i byn Chakua satte kamraterna eld på två hus tillhörande socialfascister. I delstaten Jharkhand detonerade maoistgerillan en mina vid en bro i närheten av byarna Raipahari och Kurlisuta. Enligt rapporter i borgerlig media ska reaktion kunnat tvinga igenom att viss verksamhet upprätthålls i de större städerna, men i byarna och på landsbyggnden ska Bandhen varit en närmast total framgång, flera tågavgångar har helt inställts och i alla busstrafik ligger nere. Från flera orter i de olika delstaterna kommer rapporter om att maoisterna genomfört affischeringar och annan proppagandaverksamhet, om att gerilla enheter fällt träd för att hindra trafiken och att landminor lagts ut.
Bloggkollegan Björnbrum har skrivit om Myrdals planerade bok och lagt upp en länk mycket intressant artikel av Arundhati Roy (kan man inte klona den kvinnan?), läs!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.