Leta i den här bloggen

tisdag 28 september 2010

Vad betyder en konferens?

I Peru genomför den reaktionära staten den 3 oktober val till regionala och kommunala församlingar. Valrörelsen har präglats av å ena sidan de massiva folkliga protester som genomförs runt om i landet av krafeter som i mångt och mycket ligger utanför de parlamentariska kontroll och å andra sidan pajkastning mellan de olika kandidaterna. Som vanligt alltså när det är val i Peru. En sak som dock kan sägas var ett realtivt nytt fenomen är att våldet mellan olika reaktionära partier ökat och nytt en ny nivå. Numera låter kandidater mörda sina reaktionära rivaler i en omfattning som vi inte sett tidigare, bland de som dödats kan nämnas viceordföranden för regionen Ancash och flera kommunalråd i höglandsområdena. Samtidigt genomför Perus Kommunistiska Parti en omfattande valbojkott. Allt detta kanske inte verkar så där superintressant för alla som inte verkligen bryr sig om vad som händer i Peru och vi tänker inte heller göra något försök till mer ingående analys av det hela. Det som vi dock vill informera våra läsare om är den stora effekt som det internationella stödarbetet för Perus Kommunistiska Parti och folkkriget faktiskt har i Peru, vilket illustreras av följande exempel.

Igår hölls en direktsänd TV-debatt mellan de två huvudkandidaterna till borgmästarposten i Lima. Eftersom Lima inte bara är Perus huvudstad och politiska, ekonomiska och kulturella centrum utan även hyser ca en tredjedel av landets befolkning, och dess borgmästere därför en viktigt person i de peruanska reaktiones politiska liv, så kunde debatten ses i hela landet. Att dessutom posten ses som en utmärkt utgångspunkt för att kunna kandidera i presidentvalen nästa år gör naturligtivs att det hela blir ännu intressantare. De två kandidaterna är Susana Villarán och Lourdes Flores. Villarán leder ett parti som heter Partido Descentralista Fuerza Social (vilket ungefär blir "det decentralistiska partiet Sociala Kraft" på svenska) och dess valfront i vilken alla sorters opportunister och reformister ingår, bland annat de sorgerliga resterna av MRTA. Hon är en före detta medlem i ett revisionistparti och har hela sitt liv arbetat för att bekämpa det peruanska folkets revolutionära kamp, bland annat som minister i regeringen. Lourdes Flores leder Partido Popular Cristiano (Kristna Folkpartiet) och dess valallians Unidad Nacional (Nationell Enhet), och är en utpräglad "högerpolitiker".

Villaráns valkampanj har tills nu främst bestått av de sedvanliga vänsterpopulistiska löftena, medan Flores har kört en kampanj som får en att tänka på det svenska Folkpartiets. Eftersom folk i Peru i allmänhet inte lever särskillt flott så finns det naturligtvis jordmån för vänsterpopulism. Flores något sjuka motåtgärd har varit att försöka framställa den förhärdade kontrarevolutionären Villarán som PKP-sympatisör! Som bevis har anförts påtagliga saker som att hon på ett offentligt möte ska ha höjt högerhand med knuten näve (i en sk "rödfront hälsning"). Men i gårdagens direktsända TV-debatt nådde Flores fantasier nya höjder, hon påstod bland annat att Villarán skulle ha deltagit i en konferens om Perus Kommunistiska Parti och folkkriget som hölls i Venedig i Italien den 30 maj förra året. Konferensen ifråga organiserades av Folkrörelsen Peru (MPP), som är den organisation som genomför PKPs utlandsarbete. Naturligtvis deltog inte Villarán i konferensen, vilket vi själva kan bekräfta med hundraprocents säkerhet. Självklart hävdade Villarán att hon aldrig varit i Venedig överhuvudtaget, men det kan vi inte bekräfta. På MPP-konferensen var hon i allafall inte.

Varför kommer då sådana här saker upp i en debatt mellan borgmästarkandidater i Lima? Jo, därför att alla de aktiviteter som PKP på olika sätt genomför i utlandet får en omfattande återverkan i Peru. Nu i helgen organiserade MPP en internationell konferens i Milano, så ämnet med PKP och Italien var så att säga aktuellt. Den peruanska reaktionära pressen utmålade för några år sedan en konferens organiserad av MPP i Madrid som "PKPs Andra Kongress", vilket det naturligtvis det inte var men det hela väckte ändå stor uppmärksamhet i Peru. Även aktioner som PKP-sympatisörer under åren genomfört i Sverige har täckt många förstasidor i reaktionär peruansk press.

Att PKPs utlandsarbete nämns på bästa sändningstid på rikstäckande TV i Peru är naturligtivs något som intygar att det är viktigt och något som oroar den peruanska reaktionen i allra högsta grad. Ett bra betyg för de kamrater som under åren framhärdat i att försvara och utveckla detta arbete. De kamrater som i Sverige stödjer PKP ska veta att deras arbete ger resultat i Peru. Något att hålla i minnet nu när höstmörkert har trängt sig på.

Nedan ett utdrag, ur direktsändningen från peruansk TV, i vilket Flores kommer med sin märkliga anklagelse mot Villarán.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.