Ofta när man talar med kamrater om hur kapitalismen bokstavligt talat suger livet ur arbetarklassen, även här i de "rika länderna", så tänker de flesta ofta på dödsfall på arbetsplatser. Men nu visar uppgifter från Tyskland hur folk med "låglönearbeten", dvs de lägsta skikten av arbetarklassen, faktiskt dör mycket tidigare än de som har det bättre ställt - som ett direkt reslutat av utsugningen. En sak att hålla i minnet här är att de "låglönearbetande" som det är tal om är personer som arbetar heltid, alltså inte arbetslösa.
I Tyskland har "låglönesektorn" ökat från 16% av de arbetande 1996 till 24% 2011. Det har fått mycket påtagliga konsekvenser i statistiken över levnadslängden i landet. Samtidigt som levendslängden i landet i allmänhet ökar, den ligger nu på 82,8 år i snitt, så sjunker den för "låginkomsttagarna". 2001 låg levnadslängden inom denna grupp på 77,5 år. 2010 var den 75,5 år. I de delstater som tidigare utgjorde DDR är utveckling ännu mer drastisk. Där uppnådde "låginkomstagarna" år 2001 i snitt 77,9 år. 2010 låg genomsnittslevnadslängden i denna grupp på 74,1 år!
Fattigdomsforskaren Christoph Butterwegge vid universitetet i Köln säger så här: "Genom den systematiska utbyggnaden av låglönesektorn leder till att människor lever osundare - de är rädda, de sover sämre, de psykosociala problemen ökar."
Tillägas ska att pensionsåldern, med början från 2013, i Tyskland ska ändras, från 65 år till 67. Med tummen kan man räkna ut att de som redan nu slitis ut i förtid naturligtvis kommer att dö av än snabbare. Kanske är det det som är tanken, så ligger gamla arbetare inte "välfärdssystemt" till last.
Borgarklassen tar död på vår klass. Det är hög tid att göra något åt saken.
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar
Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.