Leta i den här bloggen

fredag 12 februari 2010

Rapport från Askapena (och oss)


Här kan ni läsa hur Askapena - som är den baskiska vänsterns organisation för internationalistisk arbete - själva rapporterar från de olika möten som man genomfört i utlandet under den senaste tiden. Vi har översatt ett litet utdrag som gäller det möte vi själva deltog på:

"Hamburg, 9 februari:

Denna aktivitet var, utan tvekan, den största. 50 personer kom till baren B5, ett känt anti-imperialistiskt och internationalistiska utrymme i staden Hamburg, för att titta på den senaste videon om de politiska fångarnas kamp och lyssna till en presentation av huvudlinjerna i konflikten. Den efterföljande diskussionen var så väl lång som intressant och tog upp viktiga aspekter av den nuvarande situationen: hur invandrare deltar i den baksiska vänsterns projekt, den baskiska poliskårens roll i konflikten, den baskiska vänsterns reaktion mot förbudet av att i offentligheten visa foton av fångar, förbindelserna med den spanska vänstern, den politiska dimensionen i det fackliga arbete som utförs, positionering med avseende på självständighet för Kosovo och slutligen om möjligheten att konflikten i Euskal Herria (Baskien) kommer följa en liknande väg som skett på Irland."


Vi fick möjlighet att disskutera saken vidare med Askapenas representant efter själva den "officella" delen av mötet var avslutad. Kamraten besvarade vår kritik angående den baskiska vänsterns nya "strategidokument", vilket även ETA i ett uttalande har gjort till sitt - genom att i huvudsak upprepa de argument som står i själva dokumentet. I korthet kan man dock säga att kamraten var tydligt med att man anser att den väpnade kampen temporärt "ställs in" som en taktisk fråga och att man gör det för att man befinner sig i ett svårt läge och behöver "samla krafter" (vilket också framgår av "strategidokumentet). Vi insisterade i vår kritik - vilken i korthet är att endast genom att framhärda i den väpnade kampen är det möjligt att nå målet, ett socialistiskt och fritt Baskien - men disskutionen fortgick i en synnerligen kamratlig anda. Vi kunde vända hemåt stärkta i vår övertygelse om att det är nödvändigt att fortsätta stödja det baskiska folkets kamp - samtidigt som vi försöker förmedla vår kritik av dess politiska företräddare på ett kamratligt och konstruktivt sätt. Mer information från de baskiska vännerna finner ni här.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.