Leta i den här bloggen

tisdag 16 februari 2010

Mer än 2 miljoner barnarbetare i Peru

Den reaktionära peruanska statens motsvarighet till Sveriges SCB - Instituto Nacional de Estadística e Informática (INEI) - publicerar idag en rapport enligt vilken det finns 2.115.400 barn mellan 6 och 17 år som yrkesarbetar i landet. Det innebär att 28% av alla barn i Peru yrkesarbetar, de flesta inom lantbruket och detaljhandel. Chefen för INEI, Renán Quispe Llanos, säger att barnarbetet ökat kraftigt i departementen Amazonas, Ucayali, Madre de Dios, Junín och Huánuco, men det ska ha minskat något i huvudstaden Lima. INEI ger även en del andra siffror, bland annat säger man att kvinnolönerna i storstadsregionen Lima i snitt uppgår till 70,3% av männens löner och att genomsnittsinkomsten i samma område är lite över 300 US-dollar. Likaså i Lima så tjänar de som endast har gått ut grundskolan en tredjedel av de som gått på universitetet. Man ska komma ihåg att Lima är den i särklass mest utvecklade delen av Peru och lönerna där är högre än i andra delar av landet, samtidigt som hela den "informella sektorn" - där bland annat alla barnarbetare ingår - inte är den del av INEIs underlag för att beräkna inkomster, då det underlaget utgörs av uppgifter baserat på hur mycket skatt som betalats in.
En svensk tidskrift skriver idag lyriskt om hur fantastiskt det utländska biståndet är och hur underbara FN fixar biffen.
Hur kan ett system som tvingar barn i miljonvis att arbeta för att klara livhanken sägas tillhöra det tjugoförstaårhundradet?
De som verkligen kämpar för Perus folk, i det av Perus Kommunistiska Parti ledda folkkriget, kallas för "terrorister". En kamp som förs helt baserad på egna styrkor och folkets stöd, fördöms av "upplysta västerlänningar", men filantropi hyllas. Någon som tvivlar på att vi behöver en verkligt anti-imperialistisk rörelse här i landet?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.