Leta i den här bloggen

onsdag 24 februari 2010

En mätstock


Barbara Kistler var en journalist från Zürich i Schweiz. Hon var även kommunist. År 1991 åkte hon till Turkiet för att kämpa i TIKKO (Türk Isci ve Köylü Kurtulus Ordusu - Turkiets Abetares och Bönders Befrielsearmé) hon var då medlem i Turkiets Kommunistiska Parti (Marxist-Leninisterna). Efter att ha kämpat med den maoistiska gerillan i två år - och även hunnit med att sitta häktad en period, men bli frisläppt pga "brist på bevis" - stupade hon i slutet av februari 1993 i strid. Några dagar efter hennes död skrev en av hennes vänner:

"Vi hör att Barbara är död, hon dog av svåra skador efter en eldstrid med den turkiska armén i bergen ovanför Tunceli. Hon dog inte i sängen, eftersom det var hennes största skräck, utan med vapen i handen, som hon ville. Efter tre dagars strider hade hennes grupp tre döda och trettio skadade, några allvarligt, kunde dra sig tillbaka. Babs föll inte händerna på armén, åtminstone inte det. Med sin konsekvens i handling har hon fastställt en mätstock för många kamrater och vänner. Barbara presente!"


Barbara Kistler var en journalist i ett av de rikaste och säkraste länderna på jorden. Hon kunde ha levet ett liv i ett välstånd som den förkrossande majoriteten av världens befolkning endast kan drömma om, nu stupade hon, inte ens fyllda 38 år, som gerillasoldat på ett berg i Turkiet. Barbara Kistler valde att ge sitt liv för världens förtryckta, med en internationalistisk anda som inte står någon efter. Barbara Kistler är ett föredöme och ett exempel för alla kommunister.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.