Leta i den här bloggen

onsdag 10 februari 2010

Peru: lokalbefolkning vill inte ha militärbas

Unión Mantaro heter en ort belägen på gränsen mellan distrikten Llochegua och Pangoa, det första ligger i departamentet Ayacucho och det andra i departamentet Junin. I Unión Mantaro har den peruanska reaktionära armén installerat en så kallad "anti-terrorist bas" och där finns elitsoldater tillhörande den 42 "kontra-subversiva" Brigaden förlagda. Enheter ur Folkets Befrielsearmé, som är den revolutionära armén som leds av Perus Kommunistiska Parti (PKP), angrepp under hösten flera gånger militärbasen i Unión Mantaro, bland annat besköt man den från avstånd och orsakade svåra förluster bland "elitsoldaterna" och sprängde - bokstavligt talat - bort delar av basen med dynamit. Som vanligt - och som namnet indikerar - är det påståda syftet med basen att "bekämpa terrorismen" och att "skydda befolkningen". Nu bekräftar dock peruansk reaktionär press det som alla redan visste: befolkningen hade det mycket bättre när armébasen inte var där. Dessutom visar det sig att befolkningen faktiskt föredrar maoisterna.
Igår gick representanter för de 160 familjer som bor i Unión Mantaro upp till militärbasen och förklarade att de inte ville ha militärerna där. De berättade att de utsätts för ständiga trakasserier från soldaterna och att dessa konstant stjäl boskap från bönderna. Befolkingens missnöje är så utbrett till och med den före detta chefen för den lokala Rondas-enheten (Rondas är paramilitära "självförsvarsgrupper" av samma modell som "byvakterna" i Kurdistan och de leds av den reaktionära armén), en herre vid namn Juan Guillen, protesterar och i en av dagens lokala utgåvor av tidningen Correo berättar hur soldaterna hotar lokalbefolkningen:

"från och med klockan 20.00 får ingen röra sig ute, vi kommer skjuta ner de som gör det. Detta är ett område där undantagstillstånd råder och om vi vill dödar vi er alla ostraffat. Om basen blir attackerad kommer vi att göra rent hus med er".

Guillien berättar vidare för den reaktionära tidningen att innan amrébasen installerades, och byn kontrollerades av maoisterna, härskade ordning och byinvånarna repsekterade varandra, men efter att den reaktionära armén upprättat sin bas i byn har allt detta ändras och inbrott har blivit en valig företelse.

Unión Mantaros befolkning visar det som folk i Sverige verkar ha svårt att fatta: vem som är de verkliga terroristerna i Peru, inte PKP utan reaktionen. Dessutom är det väldigt modiga människor, de lever under direkt vapenhot från en armé som är ökänd för att genomföra massmord, våldtäkter, tortyr och som är experter på "försvinnanden".

De som är intresserade bör läsa en text från PKPs utlandsorganisation som presenterades på en internationell konferens som hölls i Paris i slutet av januari i år. I texten förklarar kamraterna en del om hur PKPs massarbete genomförs idagsläget och andra intressanta saker. Texten finner ni här på spanska och här en översättning till engelska.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.