Leta i den här bloggen

torsdag 4 februari 2010

Nya uppgifter om tortyr mot baskiska fångar


Under den senaste tiden har flera baskiska vänsteraktivister gripits, så väl i Spanien som i Frankrike. De båda staterna ger på så sätt ett tydligt svar till de delar av den "nationalistiska vänstern" som hyser illusioner om att man genom "demokratiska" medel ska kunna nå målet: ett självständigt socialistiska Baskien. Att både Spainen och Frankrike använder sig av lönnmord och tortyr som vapen i kampen mot "terrorismen" är välbekant. Nu bekräftas det igen att det är så.
Tre baskiska politiska fångar som nyligen greps har förts till sjukhus på grund av tortyr som de utsatt för när de suttit i isoleringsceller.
- Asier Badiola fördes efter femdagar i isoleringscell till sjukhus med flera brutna revben och med svåra skador på bröstkorgen. För sina advokater har Badiola uppgett att han, bland annat, blivit misshandlad, drogad (med vad poliserna själva kallade "sanningsserum" som gav honom panikångestliknande symptom) och tvingad att sitta timvis i smärtsamma ställningar. De spanska poliserna hotade även med att begå övergepp mot Badiolas hustru, som för tillfället är gravid, och mot hans son; snutarna visade under "förhören" foto på Badiolas lilla pojke och hotade med att ge sig på honom.
- Xeber Uribe hölls i isoleringscell och fick föras till sjukhus efter att ha fått svåra muskelkramper i halsen efter att ha blivit tvingad att sitta i smärtsamma ställningar under flera timmar. Han blev drogad och fick samma reaktion som Badiola.
- Urtza Alkorta fick föras till sjukhus av samma orsak som Uribe, han blev drogad och även hans familj hotades.
Alla tre uppger att de ofta blev "förhörda" utan närvaro av advokat, att ljuset städningt var tänt i deras isoleringsceller och att öronbedövande ljud spelades upp när de var i cellerna (allt för att förhindra sömn).
Även de andra gripna aktivisterna ska ha utsatts för tortyr men närmare detaljer är inte kända för oss.
Vi fördömmer de systematiska tortyr och de övergrepp som de baskiska politiska fångar utsätt för och vill uppmana alla att uppmärksamma deras situation och stödja kampen för ett socialistiskt Baskien.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.