Leta i den här bloggen

onsdag 3 februari 2010

Journalist mördad i Indien

Swapan Dasgupta var redaktör för tidningen People's Marchs utgåva på Bengali. Fastän tidningen är tillåten, dvs håller sig inom den reaktionära statens lagar, greps Dasgupta den 6 oktober 2009 anklagad för att vara en maoistisk aktivist. Igår avled han 59 år gammal i en av den indiska statens fängelsehålor i Kolkata (Calcutta). Enligt människorättsaktivister som varit involverade i fallet och Dasguptas advokater råder det inget tvivel om att han dog som ett resultat av den tortyr han utsatts för i fängelset, att han dessutom led av astma och inte fick adekvat behandling gjorde naturligtvis inte saken bättre. P.Govindan Kutty som är ansvarig utgivare och chefredaktör för People's March, och även själv tvingats sitta i fängelse därför, har i ett uttalande fördömt mordet och det har även olika massorganisationer gjort. Vi fördömmer detta fega mord på en hängiven förkämpe för det indiska folkets sak vars enda "brott" var att publicera en tidskrift som verkligen står i de förtrycktas tjänst.

Här finner ni ett uttalande från Konfederationen av Arbetare från Turkiet i Europa (ATIK), en av de organisationer som ingår i sammarbetsorganisationen DEKÖP som tagit initativet till de aktioner som kommer genomföras i flera europeiska länder på fredag. Som vi informerade igår genomför aktivister en manifestation utanför den indiska ambassaden i Stockholm, mellan klockan 15.00 och 17.00, på fredag.
Idag skriver även Aftonbladet om hur svenskar kan tjäna pengar genom att ställa sina besparingar till finanskapitalets tjänst i dess strävan att öka sitt inflyttandet i landet, samtidigt som det indiska folket attackeras av en massiv reaktionär kampanj.
BBC har en artikel i vilken man kommer med absurda påståenden, som att maoisterna skulle sammarbeta med de byråkratkapitalistiska företagen men inte hjälpa befolkningen. Sanningen är att Indiens Kommunistiska Parti (maoistera) mobiliserar, politiserar, organiserar och väpnar de djupa folkmassorna så att dessa reser sig och tar sin rätt; påståendet att maoisterna skulle sammarbete med utsugarna är rent skitsnack, vilket även är bekant för alla som är något så när insatta i frågan. Ett exempel är, som rapporteras i indisk reaktionär press idag är hur kamraterna har sett till att ett bankkontor i Kara i Khunti-distriktet i delstaten Jharkhand, har tvingats stänga ner efter massiva protester från bönder. Den utlösande faktorn för protesterna var att banken vägrat bönderna möjligheten att låna pengar, eftersom de skulle använda pengarna till att köpa vapen(!). Anställda på banken uppger att 25 bönder velat låna pengar för att köpa vapen och att de - åtminstone enligt de bankanställda - skulle använda dessa vapen för att kämpa tillsammans med maoist gerillan mot den indiska staten.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.