Leta i den här bloggen

söndag 7 februari 2010

Bandh i Indien

I delstaterna Bihar, Jharkhand, Orissa, West Bengal och Chhattisgarh genomför Indiens Kommunistiska Parti (maoisterna) för närvarande en tre dagar lång bandh. En bandh är en storts generalstrejk kombinerad med gerillaaktioner, en väpnad allmän arbetsnedläggelse (motsvarar ungefär de väpnade strejker som PKP genomför i Peru). Syfte med denna pågående bandhen är protestera mot "operation Greenhunt". Som en del av den genomförde enheter ur den revolutionära armén en sabotageaktion där man sprängde järnvägsrälsen på sträckan mellan tågstationerna Rajla och Narganjo i Jamui distriket i Bihar.
Igår ägde en konfrontation rum mellan maoistgerilla och paramilitära reaktionära förband i delstaten Jharkhand. Enligt uppgifter i reaktionär press ska sammanstötningen ägt rum i Nawagaon i West Singhbhum-distriket, inga uppgifter finns dock om förluster på någon sida.
Sammtidigt kommer rapporter om hur huvudstyrkor ur Folkets Befrielsegerillaarmé, som leds av IKP (M), tar sig ur fienden "inrings och förintelsefälttåg" som riktas mot de revolutionära folkkommittérna i Abuz Maad området i södra Chhattisgarh. Minst fem kompanier ur den revolutionära armén ska ha satt sig i rörelse, medan lokala gerillastyrkor, med minst 4000 kämpar, fortsätter göra motstånd. Dessa uppgifter baseras dock tillsvidare endast på rapporter i reaktionär press och ska därför tas med en nypa salt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.