Leta i den här bloggen

fredag 19 februari 2010

Baskiska kommunister kritiserar

Den "baskiska vänstern" har som bekant antagit ett dokument som - om den politiska linje som där fastslås följes - innebär en kapitulation inför den spanska staten. Nu börjar kritiken från de mer radikala delarna av den revolutionära rörelsen i Baskien att komma till uttryck. Vi publicerar nedan ett utdrag ur en kritisk artikel skriven av en baskisk kommunist, vi håller inte med om alla de ståndpunkter kamraten för fram men utdraget visar hur disskutionen pågår.


"Denna rörelse (de nationella befrielserörelsen i Baskien) verkar vackla fram och tillbaka. Ibland är det med stänk av militarism och ibland med uppgivna och medgörliga ståndpunkter. Med reaktionära lagar som är specifika för Euskal Herria (Baskien), tortyr, försvinnanden, den kris som plågar våra länder och fängelserna fulla beslutade man nyligen att göra nationellförsonings-politik. Detta dokument påminner mig om Spaniens Kommunistiska Partis ord efter diktaturen.

Behovet av att förena de progressiva och demokratiska krafterna är en av maximerna i detta dokument. Jag har aldrig inte exakt vetat vad det betyder att vara en demokrat, under denna flagga genomförs massmord över hela världen. Demokrater i dag arbetar i Afghanistan och Irak och genomtvingar denna typ av idéer. De kallar det demokrati, men egentligen är det något annat. Det är utsugarnas politisk form . En teater där vinsten fördelas till de människor som stjäl från folket. Folkdemokrati byggs bland massorna, inte i parlament."

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.