Leta i den här bloggen

måndag 30 november 2009

Samhällets liv är inte förenligt med borgarklassens

Idag kommer en ny rapport om hur fattigdomen ökar. 23% fler mottog socialbidrag under tredjekvartalet i år, i jämförelse med samma period föra året. Alla vi som någon gång tvingats ansöka om socialbidrag vet att det är en ytterligt förnedrande process och de småpengar man mottar räcker endast till det absolut nödvändigaste. Att socialbidragstagarnas antal ökar är ett direkt uttryck för hur hela samhället kommit att stå i motsättning till imperialisterna. Redan Marx beskrev det hela i Manifestet:
Hela det hittillsvarande samhället vilade, som vi redan sett, på motsättningen mellan förtryckande och förtryckta klasser. Men för att kunna undertrycka en klass, måste man dock tillförsäkra den betingelser, inom vilka den åtminstone kan existera som träl. Den livegne har under livegenskapen arbetat sig upp till medlem av kommunen liksom småborgaren till borgare under den feodala absolutismens ok. I stället för att höja sig i och med industrins framsteg sjunker däremot den moderne arbetaren allt djupare ned under sin klass' levnadsvillkor. Arbetaren blir en fattiglapp, och fattigdomen utvecklar sig ännu fortare än befolkningen och rikedomen. Det framgår därav tydligt, att bourgeoisin är oförmögen att längre förbliva härskande klass i samhället och påtvinga samhället sin klass' levnadsbetingelser som reglerande lag. Den är ur stånd att härska, emedan den är ur stånd att tillförsäkra sin slav existens ens inom gränserna för hans slaveri, emedan den är tvungen att låta honom sjunka ned i ett läge, där bourgeoisin måste nära honom i stället för att näras av honom. Samhället kan icke längre leva under bourgeoisin, d.v.s. dess liv är icke längre förenligt med samhällets.
(Marx, Det kommunistiska partiets manifest)

Och de arbetare som fortfarande har ett jobb ska bokstavligt talat vara berreda på att gå i döden för profitens skull. Det skedde ENDAST 34 alvarliga olyckor i gruvorna i Kiruna och Malmberget, varav ett dödsoffer. Ett alvarligt olycksfall var tredje vecka ungefär. I sanning: låt oss sluta oss samman för att göra slut på bourgeoisin, deras liv är inte föenligt med våra!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.