Leta i den här bloggen

onsdag 25 november 2009

Om "anti-deutsche"

Det finns ett internetforum som heter "socialism.nu". Ibland skriver vi inlägg där. Idag skre vi ett längre inlägg om en ärkereaktionär grupering som kallas för "anti-deutsche", en grupp i Tyskland som kallar sig kommunister och antifa men som stödjer USA-imperialismen och Israel. I Tyskland har denna grupp på senare tid komit att flytta fram sina positioner inom autonoma-kretsar. Därför är det väsentligt att så många som möjligt inom vänstern känner till detta provokatörgäng och inte låter sig luras. Nedan följer vårt inlägg från socialism.nu.

Det är glädjande att läsa att samtliga skribenter här tar avstånd från anti-deutsche. Jag hoppas dock kunna bidra med en del upplysningar. I Sverige är vi, mig veterligen, förskonade från denna strömning och det är viktigt att det förblir så; i Tyskland gör nämligen anti-deutsche alltmer skada. Det handlar inte om en strömning inom arbetarklassen, det är en strömning som har sitt stöd på universiteten och bland akademiker; de försöker framställa sig som antifa men i grunden har de mer gemmensamt med fascisterna än med vänstern.

Ett kardinalfel är att uppfatta anti-deutsche som "vänster" och att det hela skulle röra sig om en konflikt mellan "anti-imperialister" å ena sidan och "anti-deutsche" å den andra. Naturligtvis är anti-imperialister motståndare till anti-deutsche, men anti-deutsche är moståndare till allt vad vänster är i allmänhet. Om man accepterar att anti-deutsche är "vänster" så har har man gett deras ståndpunkter en legimitet, och dess arbetarklassfientliga element har rätt till "beskydd", vilket nu är vad som händer i Tyskland.

Några exempel från våra kamrater i Tyskland:

I januari 2004 slängdes antideutsche ut från en antifa-demo i Hamburg, när de efteråt försökte ordna en demo i protest gick Sternschanzes befolkning man ur huse för att stoppa dom.

Vid första maj 2008 (som blev en stor sak därför att nazisterna ordnade ett spektakel i det traditionella arbetarområdet Barmbek) var läget annorlunda. Alla nationsfanor skulle vara förbjudna UTOM ISRAELS och på själva demon bröts förbudet då inte bara Israels fana var placerad mitt i det "svarta blocket", brevid en USA-flagga och det britiska flygvapnets. Det hela hade utvecklat sig till en punkt där det inom förberredelsekommittén kom till hot mot de kamrater som protesterade mot att Israelfanor skulle tillåtas, en "autonom" gruppering (A2) skulle med "alla tillbudsstående medel" försvara Israel-fanan. En tydlig förändring från 2004.


En viktig del i antideutsches strategi är att låta andra "ta striden", man provocerar fram bråk och sen låter man andra göra skitjobbbet (dvs man uppträdder enligt klassiskt polisprovokatörsmönster). Vissa grupper är tyvärr villiga att delta i detta.
Irans Arbetarkommunistiska parti sammarbetar aktivit med anti-deutsche; ett exempel från Hamburg är det som hände i samband med protesterna mot repressionen kring det iranska presidentvalet i sommras, där deltog anti-deutsche med Israelflaggor, pins om stöd till IDF m.m, de kamrater som protesterade blev bortkörda av polis eftersom Irans Arbetarkommunistiska parti hade demostrationstillståndet. Reslutatet blev att den samordningskommitté som den iranska vänstern i Hamburg framgångsrikt organisat splittrades och inga mer gemmensamma aktiviter kunde genomföras. I Berlin mobiliserar anti-deutsche och Irans arbetarkommunistiska parti till varandras aktiviteter. (de som önskar detaljer kan kolla upp det med olika revolutionära Fedayingrupper eller med SPI)


Även inom Rote Flora har det nu under hösten uppstått spänningar. På ett plenum beslutades att anti-deutsches husband, Egotronic, inte skulle få spela i huset. En klar majoritet av de närvarande deklarerade att man inte ville ha med bandet att göra. Efter detta inledde anti-deutsche en hetskampanj utan dess like, bland annat genom radion FSK som man kontrollerar, och man fick till ett möte om "antisemitismen inom vänstern". Till mötet mobiliserade man folk från hela norra Tyskland och man fick den person som oftast är Rotes Floras talesman att deklarera att "anti-sionism är anti-semitism". Några veckor senare spelade Egotronic på Rote Flora, på en stödfest för Hamburgs anti-deutsche grupperingar!


En synnerligen allvarlig attack på vänstern i Tyskland är den situation som uppstått i Hamburg kring det "internationalistiska centrumet B5" belägget på Birgittenstrasse 5 (därav namnet) i St. Pauli (för övrigt samma gata där St. Pauli fanladen ligger). I samma hus finns en i viss mening "alternativ" biograf, B-movie, som drivs av en förening. Denna "biograf-förening" har infiltrerats av anti-deutsche. Och den 25 oktober skulle anti-deutsche arrangera en aktivitet i B-Movie. I ren provokation, filmen som skulle visas är i sig kontroversiell men kunde ha visats även på B5, det väsentliga är att man försöker slå sig in på den enda "anti-deutsche fria miljön" i staden. För att förstå varför bör man beakta vem som är aktiva inom B5, bland dessa kan nämnas: Palestinagrupperna (tyska motsvarigheten), Die Karawane für die Rechte der Flüchtlinge und MigrantInnen, Kurdistangruppen, en boliviansk kvinnoförening, en chilensk radiogrupp, solidaritetsgrupper med colombiansk och peruansk guerilla, Irans socialistiska parti, mfl. När det arrangeras informationsarrangemang om nordirland eller Baskien i Hamburg så sker det på B5, i juni var tex. baskiska fackföreningsaktivister på besök. Dessutom finns det olika "tyska" ungdomsgrupper som brukar hålla aktiviteter i lokalerna (tex SoL, PRP, RSH, osv.). Alla dessa grupperingar tog gemmensamt beslutet att upprätta en "check-point" efter israelisk modell utanför B-movie och så genom gatuteater blockera anti-deutsches aktivitet. Man kunde likalite tillåta det som svenska antifascister skulle tillåta SMR att ostört ha ett möte brevid Glassfabriken. Efterspelet har varit en hetskampanj i borgerlig media (alla lokaltidningar, Spiegel, hela Springerpressen, mfl.) till och med ordföranden i Bundestags utskott för inrikesfrågor, en CDU-pamp, har gått ut och fördömt kamraternas aktion. Kamraterna har tillbakavisat anti-deutsches lögner i ett uttalande, som finns att läsa här. Men med understöd från hela borgerligheten ska anti-deutsche nu arrangera en demostration den 13 december där man ska tåga till Birgittenstrasse 5 och man mobiliserar anti-deutsche grupperingar från hela BRD (även från Österrike och Schweiz). Syftet är att ställa till med kravall vid B5 och ge snuten en ursäkt för att storma huset och i slutändan tvinga fram Caféets stängning. Enligt vad vi erfar planerar dock kamraterna lämplig motåtgärder. Om anti-deutsches plan lyckas skulle det betyda att det inte skulle finnas någon lokal, tillhörande den ("tyska") utomparlamentariska vänstern, i Hamburg, där aktivister som sympatiserar med tex. PLFP skulle kunna hålla föredrag och dylikt.


Det finns isig inget "komplicerat" med anti-deutsches teoribildning. Det är systematiskt dravel. Det finns dom som verkligen tagit sig för att plocka isär hela "teorin", de som är intresserade kan läsa mer här, men inte ens den mest "briljanta tolkingen" av marxismen kan få USA-imperialismen till att vara en progressiv kraft idagens värld. Den som hävdar något sådant har politiskt inte hemma i vänstern. Så mycket svårare är det inte. Anti-deutsche är (bland annat):
Pro-imperialistiska krigshetsare: de stödjer USAs angreppskrig i Irak och Afghanistan, de verkar för att USA ska angrippa Iran, de stödjer alla krigshandlingar av Israel (Gaza-massakern i slutet av 2008 och början av 2009 framställs som ett hjältemodigt försvarskrig), för att nämna några exempel.
Rasister: de stödjer sionismen i allt, de uttrycker sig i rasistiska ordalag om araber, turkar och muslimer; ett tydligt exempel är när de 2004 försökte genomföra en demo med israeliska- och USA-flaggor i Kreuzberg och besvarade lokalbefolkningens (av främst turkiskt ursprung) bu-rop med slagorden "åk hem!"
Chavunister: de västerländska samhällena är överlägsna alla andra, och USA är det land som försvarar friheten i världen, kapitalismens är svaret på österns barbari.

Om det är någon som tvivlar kan ni gå in och läsa på dessa sidor: anti-deutsche Hamburg (även om ni inte kan tyska så fattar ni nog galoppen) och Bahamas, som är det ledande organet för anti-deutsches teoribildning.

Första gången jag hörde om anti-deutsche hade jag det svårt att ta dem på allvar, nu har jag förstått hur mycket skit de ställt till med. De tyska kamraterna brukar säga saker som "om det ändå vora så här också!" när man berättar om hur starkt stödet är för Palestina är i Sverige. Jag har svårt att se att det skulle finnas någon verklig jordmån för en rörelse som anti-deutsche i Sverige, men det är värt mödan att vara på sin vakt.

Citat:
Det hela är som att Per Ahlmark hävdade att målet för hans politiska och obinionsbildande arbete vore kommunismen.
Precis så är det, med tillägget att han skulle skyddas av folk som utgav sig för att vara AFA.

Detta inlägg blev lite långt, jag hoppas det inte är allt för rörigt, men jag anser det vara på sin plats att varna alla för det här gänget. De är inte harmlösa, de är inte vänster och de är inte ett dugg roliga när de får inflytande.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.