Leta i den här bloggen

torsdag 3 september 2009

Maoister skjuter ner militärhelikopter i Peru

Igår, den 2 september, skedd en ny sammanstöttning mellan den reaktionära peruanska armén och Folkets Befrielsearmé (FBA). Den skedde i samma område som den som ägde rum den 26 augusti (som vi informerade om igår), i distriktet Santo Domingo de Acobamba i departementet Junin. Under striderna blev en sergant och två meninga ur den reaktionära armén skadade, det finns inga bekräftade uppgifter om skadade eller stupade revolutionärer.

För att understödja de reaktionära enheter som angrepps av FBA skickade reaktionärernas högkvarter i region i området ut helikoptrar från det peruanska flygvapnet. En av dessa sköts ner av maoisterna och piloterna - båda majorer vid flygvapnet – dog och en kommendant ur den reaktionära armén skadades. Samtliga helikoptrar tvingades att återvända till sina baser utan att kunna genomföra sina uppdrag. De peruanska revolutionärernas luftvärnskapacitet skapar alvarliga problem för de reaktionära styrkorna.

Samtidigt kommer rapporter om att plutoner ur FBA under de senaste dagarna arrangerat politiska massmöten i ett flertal byar. Bla näms Chancaveni, Osambre och Villa Virgen, i departementet Cusco, och Cintiaroe i departamentet Ayacucho.