Leta i den här bloggen

måndag 14 september 2009

Antifascister i gatukamp i Tyskland

Det tyska nazistpartiet NPD genomförde i fredags, den 11 september, en manifestation i Hamburg. Ungefär 90 nassesvin skyddades av 2300 kravallpoliser. Systematiska försökt genomfördes av antifascister att slå sig fram till nazisterna för att lära dessa en läxa, men snuten satte hårt mot hårt och det blev omfattande gatukamp. Enligt kamrater på plats var det genombrottsförsök som var närmast att lyckas organiserades av en grupp bestående av ”röda antifa” (den tyska ”antifa-scenen” är ganska komplicerad), unga tyska revolutionärer och peruanska och turkiska maoister. I samband med detta blev kampen så hård att snuten sköt varningsskott med sina pistoler. Barrikader upprättades och under flera timmar rasade striderna på Hamburgs gator. För antifascisterna var det hela i stort väldigt lyckat och nazisternas förödmujkelse visades upp på alla tv-kanaler som huvudnyhet.
Dagen efter höll NPD-packet en manifestation i Hannover, även där var antifascister på plats och organiserade motaktioner.
Men dagen huvudaktivtet var den som skedde i samband med den gatufest som organiserades i Sternschanze i Hamburg. Den traditonella festen organiseras årligen av stadesdelens invånare och är verkligen en stadsdelsfest med bland annat loppmarknad och en stor scen med liveband osv. Varje år brukar det komma till sammanstöttningar mellan festdeltagare och snuten, men i juli i år angrepps festen urskillningslöst av polisen. Hela statsdelen reste sig till motstånd och under timmar pågick de mest omfattande kravaller som inträffat på över tio år (isamband med denna fest). För att visa påvisa det löngaktiga i reaktionens proppaganda om att det var festdeltagarna som provocerat fram kravallerna, bestämda stadsdelens befolkning att organisera ännu en fest. Denna hölls i lördags. Och festen var fredlig, från morgonens tidiga timmar till sent på natten festade tusentals människor utan våldsincidenter och snuten höll en väldigt låg profil. Först framåt tvåtiden på söndagsmorgonen lyckades ett gäng tillresta anarkister, halvfascistiska fotbollshuliganer (HSV) och berusade lokala punkare få igång lite kravall. På det stora hela visades dock med all tydlighet det som festarrangörerna ville visa: utan snutens provokationer klarar stadsdelens befolkning hålla sin gatufest utan några större problem.
Kamrater som var på plats rapportera i övrigt att man funnit helgen synnerligen lyckad och att man knutit närmare band med olika antifa-grupper och revolutionärer från Tyskland.
Lite bilder från de olika aktiviterna i Hamburg finner ni här, här och här.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.