Leta i den här bloggen

måndag 28 februari 2011

Peru: reaktionen mördar bönder och gerillan genomför aktioner

I lördags mördades två fattigbönder i Peru. Det mördades av enheter ur de reaktionära stridskrafterna. Dådet ägde rum i byn Tununtuari i disktriket San Martín de Pangoa (provinsen Satipo i departementet Junín), ett området där det sedan några månader tillbaka rasat hårda strider mellan rekationes styrkor och Folkets Befrielsearmé (FBA). Anledningen till striderna har varit reaktionens offensiv mot de nya revolutionära folkkommittéer som maoisterna upprättat under de senaste åren upprättat i området. Som vi tidigare informerat om har FBA framgångsrikit slagit tillbaka angreppen. Det är alltså mot denna bakgrund som morden ska ses. De reaktionära stridskrafternas generalstab har gett en "förklaring" till händelsen som motsäges av presskällor som varit i kontakt med lokalbefolkningen. Reaktionen uppger att endast en bonde dödades, lokalbefolkningen två och att en bondekvinna sårats allvarligt. Reaktionen uppger att kamp uppstod när elitenheter ur de reaktionära stridskrafterna skulle kontrollera "drogkurirer", lokalbefolkningen uppger att den försvarade sig när byn angrepps av soldaterna. Av de olika rapporterna som kommer, och beaktande vilket område det rör sig om, verkar det inte alls otroligt att det hela handlar om en folkkommitté som reaktionen har attackerat och befolkningen har fösvarat sig.

under de senaste dagarna har det även publicerats två intressanta notiser i den reaktionära pressen.
Den första återger delar av en intervju med en arkeolog som leder utgärvningarna kring en grav från Wari-kulturen som påträffats i Vilcabamba (i provinsen La Convención i departementet Cusco). Arkeologen berättar hur enheter ur FBA regelbundet besökt utgrävningarna och kollat upp hur arbetet fortgått - utan att störa arkeologerna i deras arbete. Det anmärkningsvärda är att utgrävningarna fått stor uppmärksamhet i Peru och att maoistgerillan ostört kan gå in och ut på utgrävningsområdet visar att de har en fullständig kontroll över området.
Den andra intressanta notisen i den reaktionära pressen är att FBA i torsdags genomförde en proppagandaaktion i stadsdelen Ancón i Perus huvudstad Lima. Kamraterna spred flygblad och satte upp ett tjugotal röda fanan med hammaren och skäran och PKPs "signatur". Det intressanta här är att det är sällan som det kommer rapporter om denna typ av aktioner i Lima. Det arbete som Perus Kommunistiska Parti under de senaste åren bedrivit i huvudstaden har varit strängt underjordiskt/konspirativt, genom att framförallt delta i olika massprotester, strejker osv. Den typen av aktion som nu genomfördes i torsdags genomförs normalt sett av beväpnade enheter. Förhoppningsvis är detta att man genomför denna typ av aktion, samtidigt som reaktionen är på tårna på grund av den pågående valrörelsen, ett tecken på att de peruanska maoisterna anser sig vara redo att gå mer offensivt fram i huvudstaden.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.