Leta i den här bloggen

söndag 27 februari 2011

Turkiet: flera kamrater frigivna - åtta fortfarande häktade




Av de kamrater från framstegsvänliga turkiska organisationer som greps i onsdags, den 23 februari, har nu de flesta frigivits. Men åtta av dem sitter nu häktade. De åtta är Nihal Gül, Emrah Kalkan, Isa Ugur Erdogan, Gönül Dinç, Gülay Sözsahibi, Gökmen Ergenç, Ismail Atan och Hidir Gürz. Den sistnämnde är chefredaktör för tidningen Folkets Dagblad (Halkin Günlügü). Att dessa kamrater blivit häktade bör ses som en tydlig indikation på att den turkiska klass”rättvisan” avser att döma dem till fängelsestraff. Exakt vilka de formella anklagelsepunkterna är, vet vi i dagsläget inte. De gripna är dock medlemmar i legala organisationer alternativt medarbetare vid en legal tidning. De aktiviteter de sysslat med ligger alltså inom det som, enligt den reaktionära statens lagar, är tillåten politisk verksamhet.

Att den turkiska staten än en gång visat att den inte ens respekterar sin egen lagstiftning i sin jakt på alla som ifrågasätter de härskande klassernas diktatur, bekräftar den kända tesen att ”politisk makt växer ur en gevärspipa”. De härskande klasserna upprätthåller sin makt med vapenmakt och reaktionär terror. Denna makt kan endast krossas av det beväpnade folket.

Vi måste dock inte underlåta att kräva kamraternas frigivning och visa att allt tala om att den turkiska staten håller på att ”demokratiseras” är bluff och båg. Människor som kämpar för den proletära revolutionen är inte brottslingar utan föredömen. Här på bloggen kommer vi så gott vi kan fortsätta följa fallet och hoppas att fler engagerar sig på olika sätt.

Frihet för de revolutionära politiska fångarna!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.