Leta i den här bloggen

torsdag 3 februari 2011

Reaktionär terror och gerillaaktioner i Peru

Naturligtvis är allas ögon riktade mot händelseutveckligen i Egypten och andra arabiska länder, men det händer saker även i andra delar av världen. Idag skriver vi om Peru.

Modiga invånare i bondebyrna i distriktet Llochegua (i provinsen Huanta i departementet Ayacucho) har tillkännagivit ett uttalande i vilket de redogör för den systematiska terror som de utsätts för. Den peruanska reaktionens väpnade styrkor, såväl militär som polis, genomför ständigt brutala razzior i byarna på jakt efter "terrorister", dvs medlemmar eller sympatisörer till maoistgerillan. Vid dessa razzior förkommer utöver massvis med misshandelsfall, hot och andra övergrepp, en mängd stölder. Reaktionens horder plundrar bokstavligt bondebefolkningen på dess få ägodelar. Bönderna påtalar även att särskillt barnen och de unga kvinnorna utsätts för "förhör" av militär. Att omfattande sexuella övergrepp äger rum är givet.
Flera familjer i området har valt att fly undan den reaktionära terrorn. Denna systematiska terrorkampanj syftar till att skrämma bönderna till att ta avstånd från Perus Kommunistiska Parti (PKP). Men, efter vad man kan se av de aktioner som genomförs regelbundet i området och av det faktum att det ytterst sällan förekommer några officella gripanden (reaktionen gör alltid mycket stort väsen när den förmått gripa en "viktig terrorist"), så verkar det snarare som reaktionens terror gör att stödet för PKP ökar.

Samtidigt fortsätter den PKP leda Folkets Befrielsearmé (FBA) att genomföra aktioner runt om på den peruanska landsbyggden. Den 31 januari genomfröde FBA-enheter omfattande proppagandaaktioner i distriktet José Crespo y Castillo (i departementet Huánuco). Den 26 januari utsatte andra enheter ur FBA en av reaktionens baser i provinsen Tocache (i departementet San Martín) för massiv beskjutning, reaktionen har dock inte tillkännagivit sina förluster.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.