Leta i den här bloggen

torsdag 10 februari 2011

"Triumfalistiska ord, verkliga strider"

I tisdags, den 8 februari, publicerades en intressant text av "senderologen" Gustavo Gorriti på IDL-reporteros hemsida. Artikeln med titlen "Triumfalistiska ord, verkliga strider" visar än en gång hur reaktionen systematiskt ljuger när man "informerar" om kampen mot Perus Kommunistiska Parti (PKP) och folkkriget det leder. Gorriti tar som utgångspunkt en intervju som den förre detta överbefälhavaren för de reaktionära stridskrafterna, armégeneralen Francisco Contreras, gav till en annan journalist den 14 januari i år. I denna intervju påstod Contreras bland annat att det område som Folkets Befrielsearmé (maoisternas armé) operar över minskat till ungefär en tiondel av vad den var för några år sedan. Ett påstående som är fullkommligt häpnadsväckande då alla något så när sansade analytiker (även om de är reaktionärer) bestämt hävdar att förhållandet snarast är det motsatta. Han lyfte även fram de stridigheter som ägde rum i december i distriktet San Martín de Pangoa (i provinsen Satipo i departementet Junín), om vilka vi informerade här på bloggen, som ett exempel på "framgångar" i kampen mot de peruanska maoisterna. Gorriti fullkommligt pulveriserar dessa påståenden i sin artikel. Genom välinsatta källor i den reaktionära armén visar han hur striderna tog sin början den 23 november och varade i princip oavbrutet till den 17 december, och att de enda som led bekräftade förluster (ett antal döda soldater, en förstörd arméhelikopter osv.) var den reaktionära sidan. Hela operationen var ett totalt fiasko för reaktionen. Ni som kan läsa spanska kan läsa hela Gorritis artikel här, i artiklen kan ni även titta på bilder på de nya helikoptrar och svävare som reaktionen köpt in för att sätta in mot den "besegrade" gerillan.

Samma "besegrade" maoistgerilla besköt för övrigt idag på morgonen (lokal peruansk tid) en armébas i distriktet Llochegua (Huanta, Ayacucho). En av reaktionens soldater sårades svårt.


För tydlighetens skulle vill vi påpeka att Gustavo Gorriti är en förhärdad motståndare till PKP, en person som gjort karriär på att bekämpa folkkriget.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.