Leta i den här bloggen

torsdag 17 februari 2011

Information om RAF




Flera av våra läsare är intresserade av de erfarenheter som finns av väpnad kamp i Europa. Vi har i olika sammanhang disskuterat erfarnheterna som gjorts av de olika organisationer som sysslade med väpnad kamp i västtyskland. När det gäller dessa har vi bland annat tagit upp det inflytande som socialimperialismen genom sina östtyska agenter hade i organisaitoner ifråga. Att tex. Rote Armee Fraktion (RAF), åtminstone från den så kallade andra generationen och framåt, fått stöd på olika sätt av DDRs underrättelseorgan har varit klart sedan länge. Med anledning av att Inge Viett, en tidigare medlem av först "2 juni rörelsen" och sedan av RAF, deltog i den årliga Rosa Luxemburg-konferensen i Berlin i år, och i samband med detta fick en längre text publicerad i Junge Welt har en hätsk debatt blossat upp bland de före detta RAF-medlemmar som inte övergivit sina ideal. Debatten rör inte det politiska innehållet i det som Viett faktiskt sade på konferensen eller skrev i sin text (vilken vi i mån av tid avser översätta till svenska eftersom den är mycket intressant att använda som referensmaterial) utan om hennes person.

Kort efter Rosa Luxemburg-konferensen publicerade den inte helt okände Christian Klar ett frontalangrepp på Viett, med anledning av att hon samarbetade med åklagarna under den rättegång som hölls mot henne och angav flera DDR-agenter för inblandning i olika RAF-aktioner. Klar säger sammanfattningsvis att Viett är en hycklare och anvgivare utan någon som helst trovärdighet, dock bemöter han överhuvudtaget inte alls de politiska ståndpunkter som hon för fram. Det hela har sedan bemöts i ett öppet brev från Viett. De av våra läsare som kan tyska kan själva sätta sig in i saken genom de texter som vi länkar till.

Det som dock har kommit fram, än en gång, i disskutionsväxlignen är att RAF, åtminstone sedan 1980-talet, inte bara fick hjälp med tillflyktsorter och falska id-handlingar från DDR. Man deltog även i militära träningsläger där man utbildades av DDR-agenter i bruk av olika vapen, taktik osv. Agenter från DDR deltog även direkt i organiseringen av olika aktioner. Att RAF, med den andra generationen och framåt, praktiskt taget fungerade som en förlängning av DDRs underrättelseorgan är tydligt för den utomstående beaktaren. Vi lär dock återkomma till ämnet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.