Leta i den här bloggen

fredag 25 februari 2011

Turkiska staten genomför massgripanden av revolutionärer!




Av turkiska kamrater fick vi igår en kort information om att den turkiska staten arresterat ett stort antal revolutionärer i Turkiet. Tyvärr kunde kamraterna inte ge mer detaljerade uppgifter. Idag har vi sett en del uttalanden från turkiska organisationer, men tyvärr är dessa uttalanden ännu inte översatta till ett språk som vi hanterar. Vi kan därför tillsvidare endast basera oss på "google-översättningar" korrigerade genom våra förhandskunskaper. Det vi fått fram är följande:

För två dagar sedan, den 23 februari 2011, ska gripanden genomförts samtidigt på flera orter i Turkiet, närmare bestämt i Istanbul, Zonguldak, Amed, Adana, Mersin, Hatay och Iskenderun. Reaktionens razzia ska ha genomförts i gryningen. Sammanlagt ska 23 personer ha gripits. Det ska röra sig om aktivister inom olika demokratiska organisationer förknippade med framförallt Maoistiska Kommunistiska Partiet Turkiet och Norra Kurdistan (MKP). Flera kamrater ska komma från ungdoms- och kvinnoorganisationer. Den mest kända av de gripna är en redaktör för den legala tidningen Halkin Günlügü (Folkets Dagblad).



Utan tvekan är detta angrepp från den turkiska staten på den revolutionära rörelsen ett svar på de framgångsrika kamper som de turkiska maoisterna stått i spetsen för under den senaste tiden, vilket inkluderat strejker och studentprotester (se tidigare blogginlägg). Den turkiska staten gör allt den kan för att tysta alla framstegsvänliga röster i landet, ett exempelt är den skandalösa förföljelsen av journalistern Suzan Zengin (från tidningen Isçi-Köylü) som vi tidigare skrivit om - för att inte nämna ett av de i Sverige mer kända fallen.

Nätverket som heter Den Europeiska Plattformen för Demokratiska Massorganisationer (DEKÖP) har kallat till protestaktioner mot gripandena och flera organisationer, inklusive massorganisationer som brukar förknippas med den kurdiska nationaliströrelsen, har ställt sig bakom uppropet. Vi hoppas naturligtivs att olika partier, organisationer, grupper m.m., i Sverige kommer att sälla sig till protesterna. Vi kommer att följa fallet och återkomma med mer rapporter när vi har mer information. Vi ber våra läsare att skicka in information om eventuella protestaktioner i Sverige och gärna foton.

De som kan läsa turkiska finner mer information här och här. Halkin Günlügü har en hemsida, den finner ni här (endast turkiska)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.