Leta i den här bloggen

fredag 4 februari 2011

"Walking like an Egyptian, responding like Turkey"



Kampen fortsätter i de arabiska länderna. Förenta Nationerna varnar imperialistmakterna att nya uppror är att vänta världen över. I de förtryckta nationerna blir situationen än mer ohållbar. Att en allt större "oordning under himmlen" breder ut sig är klart.

I detta sammanhang är det viktigt att framhålla de exempel som de verkligt revolutionära partiernas verksamhet i olika delar av världen utgör. Av största vikt är händelseutveckligen i Turkiet, som utgör en "bro" mellan Europa och Asien. Där finns det maoistiska partier som Turkiets Kommunistiska Parti/Marxist-Leninisterna och Maoistiska Kommunist Partiet i Turkiet och Norra Kurdistan. Dessa partier utvecklar gerillakrig i området kring Dersim. Det har även ett ommfattande arbete i andra delar av landet. Vi har tidigare skrivit om hur man organiserrat exemplariska studentprotester. Man utvecklar även ett viktigt arbete bland arbetarklassen, och spelar ofta en ledande roll i olika arbetskamper. Titta på dessa artiklar (1, 2, 3, 4, 5) för ett intressant exempel.

Massornas kamp blir allt mer omfattande i Turkiet och staten svarar med stenhård repression. Angreppen på arbetarklassen blir allt mer omfattande. Samtidigt når regimens hyckleri oanade höjder när den säger sig stödja de folkliga protesterna i Egypten. Läget blir allt mer expolsivt och även om det inte ser ut att utvecklas till "egyptisk nivå" i en omedelbar framtid, så är det uppenbart att våra turkiska kamrater arbetar under ytterst gynsamma objektiva förhållanden. Det är av största vikt, inte bara för revolutionen i det egna landet, utan för den proletära revolutionens utveckling i hela världen, att kommunisterna i Turkiet tar ett språng framåt.

_______

I övrigt ser det ut som om vi inte kommer att kunna blogga igen innan onsdag - men titta in och kolla läget, man vet aldrig!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.