Leta i den här bloggen

torsdag 17 februari 2011

DEA avlyssnar telefoner världen över

I Peru pågår för närvarande valkampanj. I början av april genomförs val till kongressen och den första omgången av presidentvalet. Normalt sett brukar det inte framkomma några större skandaler i samband med att reaktionen håller val, det brukar finnas ett slags tyst samförstånd om att inte dra fram motståndarnas smutsiga hemligheter i ljuset - eftersom man vet att ens egna hemligheter då riskerar att komma fram. Denna gång verkar det hela dock gå lite annorlunda till, varför har vi svårt att avgöra i dagsläget. Den reaktionära veckotidningen Caretas har bland annat visat på hur flera kandidater har tydliga band till narkotikamaffian. Vilket i sin tur resulterat i tidningen angklagats både för det en och det andra av de utpekade kandidaternas megafoner. Hela saken är ett ämne för sig, som vi säkert får anledning att återkomma till. Det som vi idag vill kommentera är lite av den information som kommit fram i slagväxligen mellan reaktionärerna.

I dagens utgåva av Caretas finns en artikel i vilken tidningen hävdar sig ha bevis för att Förenta Staternas Drug Enforcement Administration (DEA) avlyssnar peruanska politikers telefoner och läser deras epost. Man citerar även Förenta Staternas ambassadör i Peru som inte förnekar det hela utan lungt konstaterar att man sammarbetar med den peruanska polisen i enlighet med de avtal som finns mellan länderna. Tidningen visar, genom exempel från bland annat Panama, hur Förenta Staternas regering dock inte alls gör någon skillnad på avlyssning direkt knuten till droghandeln och av politiker som uppfattas som politiskt besvärliga. DEA, som officiellt har 87 kontor utspridda över 64 länder, fullgör alltså en roll av ett rent underrättelseorgan för Förenta Staterna. "Drogbekämpningen" är, om man vill vara välvillig, i bästa fall endast en del av konceptet. Det internationella övervakningssystemet som DEA använder sig av har till och med ett officiellt namn: "Matador". De som känner till tjurfäktning vet att det är matadoren som dödar tjuren och matador betyder just det: "den som dödar". Ett passande namn tycker vi.

Caretas påtalar även en viktig sak. Peru har gått om Colombia och blivit världens största producentland av kokain. Trots detta finns det i de Wikileaksdokument som offentliggjorts inga uppgifter om den avlyssning som bevislingen föreligger mot peruanska reaktionära politiker. Det finns uppgifter om sådan avlyssning i en massa länder, bland annat i Panama, Mexico, Paraguay och Venezuela (där DEA med Chávez-regimens samförstånd är aktiva), men ingenting om Peru. Caretas antyder starkt att tidningen El Comercio (vilket är den dagstidning i Peru som publicerat Wikileaksdokumentet) sitter på dokument som den inte vill publicera. Vidare skriver man att Förenta Staterna medvetet skyddar den nuvarande presidenten Alan García och den tidigare presidenten, och nuvarande presidentkandidaten, Alejandro Toledo från besvärande uppgifter rörande deras förbindelser med varandra och drogmaffian.

Vi hoppas att de peruanska reaktionärerna fortsätter att bråka och dra fram varandras hemligheter i ljustet, de som tjänar på det är naturligtivs de peruanska kommunisterna som för folket än mer framstår som det enda förnunftiga alternativet. För oss andra är det mycket matnyttiga som kommer fram; oss kan man anklaga för att ha "ideologiska skyddslappar" eftersom vi är övertygade revolutionärer, men det blir svårare att hävda dessa falska anklagelser när reaktionen hela tiden ger bekräftelser på att vi har rätt. Läs Caretasartiklen här.

....

Det ser ut som vi inte kommer att kunna blogga förrän tidigast nästa onsdag, men som vanligt vet man aldrig - så titta in och kolla läget i vilket fall!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.