Leta i den här bloggen

måndag 14 februari 2011

Förenta Staterna i smuggelskandal i Argentina



Att Förenta Staterna sysslar med en massa svinaktigheter världen över torde vara allmänt bekant. Att imperialistmakten Nr. 1 systematiskt bryter mot internationella överenskommelser och ignorerar den så kallade "folkrätten" är klart för alla som satt sig in i dess utrikespolitik. Aggressionskrig och inblandning i andra staters inre angelägenheter är dess kännetecken. Men, ofta finns det en tendens hos "vänsterfolk" att betrakta redogörelser om Förenta Staternas direkta inblandning i vapen och droghandel som "konspirationsteorier" eller som något som hör historien till. I det sammanhanget är en incident som nyligen inträffat i Argentina mycket klargörande.

I torsdags, den 10 februari, landade en Boeing Globmaster III (även benämd C17) tillhörande Förenta Staternas flygvapen på Buenos Aires internationella flygplats. Detta enorma militära transportflygplan skulle egentligen transportera en grupp nordamerikanska experter som, i enlighet med en överenskommelse mellan Argentina och Förenta Staternas repsektive regeringar, skulle utbilda argentiska polisiära specialenheter i hur man hanterar gisslansituationer. Expertgruppen skulle bestå av tolv personer. Att man använder ett enormt militärtransport flygplan för att transportera tolv personer är i sig märkligt, även om dessa skulle medföra viss utrustning. Vid denna typen av "utbyten" är det internationell standard att den stat som för in militär eller polisiär utrustning lämnar en lista med uppgifter om den samma till värdlandet. Så hade även Förenta Staterna gjort i det fall vi här behandlar. När sen transporten ankommer till värdlandet så görs en symbolisk kontroll av de lokala tullmyndigheterna vilka naturligtivs - åtminstone när det handlar om Förenta Staterna - inte brukar vara alltför noga. Men, i torsdags gick något fel - den argentiska tulltjänstemannen som inspekterade det aktuella flygplanets last gjorde nämligen sitt jobb.

Det visade sig att flygplanet var fullt med lådor märkta som tillhörande Förenta Staternas armés sjunde fallskärmsjägarbrigad och bland dessa en mycket stor behållare som bevakades mycket noga av besättningen. I lådorna fanns en stor mängd vapen - automatkarbiner, kulsprutor, osv. - och inga av de serienummer som Förenta Staternas representanter angivit till de argentinska myndigheterna stämde. Här fanns alltså en hel vapenarsenal som inte redovisats men som av någon anledning skulle leveras till Argentina. Den sotra behållaren vägrade bestättningen att öppna, när den argentiska tullaren - som nu hade tillkallat representanter från flera myndigheter - inisterade så sade man sig inte ha nycklen. Men tullaren gav sig inte och skaffade fram de verktyg som behövdes för att öppna den. Det visade sig att behållaren innehöll mängder av utrustning för krypterad kommunikation (datorer, software mm.) och dessutom ett stort parti droger. Drogerna var till en viss del utgången medicin (narkotiska prepparat), vilken alltså knappst skulle användas i vård av sårade soldater, men även vad som påstods vara morfin, vilket dock ej undersökts. Eftersom planet innan det ankom hade mellanlandat i Perus huvudstad Lima, behöver man inte vara superslug för att räkna ut att det med största sannolikhet rörde sig om kokain - en välgrundad spekulation. vad som dock är helt klart är att genom den argentiska tulltjänstemannens insats har det framkommit att Förenta Staterna haft för avsikt att föra in en hel vapenarsenal och droger i Argentina.

Då det hela nått offentlighetens ljus har den argentiska regeringen sett sig tvungen att officellt protestera. Förenta Staternas svar är illustrativt. Istället för att be om ursäkt eller försöka komma med någon typ av bortförklaring har landets utrikesdepartement protesterat mot att de argentiska myndigheterna faktiskt kontrollerade flygplanets last och att man inte skött det hela genom vad man kallar "de vanliga kanalerna"! Förenta Staterna anser sig alltså vara i sin fulla rätt att syssla med vapen och drogsmuggling - att Argentina för en gångs skull uppträtt som en suverän stat är något som man protesterar mot!

För vem vapen och drogerna egentligen var avsedda lär inte framkomma, men att de inte hade något med utblidning i hantering av gisslansituationer att göra är klart. Sanningen är naturligtivs att Förenta Staterna systematisk sysslar med denna typ av verksamheter, att denna operation avslöjats beror snarast på ett "olycksfall i arbetet". Förentas Staternas stridskrafters "Södra Kommando" har över tusen "experter" som är verksamma som "rådgivare" i Latinamerika. Man har tusentals soldater stationerade på baser över hela kontinenten. Under täckmantel av "kriget mot droger" har man tusentals militärt utbildade och utrustade agenter från DEA som verkar i olika länder - framförallt i Colombia och Peru. Till dessa ska läggas ett oredovisat antal "specialstyrkor" som aktivt strider mot "terrorister" över hela Latinamerika. Genom CIA styr Förenta Staterna i flera länder inhemska väpnade grupper som ser efter imperialisternas intressen. Att flygplanslasten var avsedd för någon av dessa "aktörer" är högst troligt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.