Leta i den här bloggen

fredag 22 januari 2010

Sabotage i Indien och reaktionär offensiv

Sabotage i Indien och reaktionär offensiv
Maoistiska gerillasoldater satte igår natt eld på tre stycken mobiltelefonmaster i byn Konwai, i Palamu-distriktet i delstaten Jharkhand. Sabotageaktionen riktade sig mot de tre byråkratkapitalistiska företagen BSNL, Airtel och Idea. Under den senaste tiden uppges att revolutionärerna saboterat mobiltelefonmaster i området vid ett femtontal tillfällen.
Den gamla statens inrikesminister, P Chidambaram, har uttalat sig i pressen angående den pågående kontrarevolutionära offensiven, som han personligen leder. Bland annat säger han:

"We want to drive them into a headless condition, so we will go after the leadership," he said, "but we don't want a Sri Lanka-type operation that could cause much collateral damage to innocent civilians.

"So we are specifically targeting the Maoist leadership and you will see a lot of special operations based on specific intelligence."


Uppenbart är att man tillämpar erfarenheterna från Peru i hur man bekämpar ett follkrig. Det är ingen tillfällighet att Indiens vice-utrikesminister sedan igår är i Lima med en stor delegation. Vi kan alltså förvänta oss att det snart kommer att dyka upp mediarapporter om att "maoister kapitulerar", och en hel massa med lönghistorier. Den psykoligiska krigsföringen är en viktigt beståndsdel i den "lågintensitetskrigsföring" strategi som utarbetats av Förenta Staterna och som tillämpas i Peru och som det nu verkar som om även den indiska reaktionen kommer att börja tillämpa mer konsekvent.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.