Leta i den här bloggen

fredag 8 januari 2010

Oury Jalloh uppdatering


Igår skrev vi om fallet Oury Jalloh och som vi då påpekade meddelades även igår den tyska högsta domstolen sitt beslut, om huruvida processen skulle återupptas eller inte. Det beslut som fattades var att processen ska tas om. Motiveringen var att det fanns brister i förundersökningen, som tex. att ingen ordentlig undersökning gjorts om hur madrassen antändes, och att saker som helt enkelt inte var trovärdiga, som tex. att polisens uppgifter om att Oury Jalloh skulle ha bränts till döds utan att ha skrikit, osv. Naturligtvis är det en framgång för det omfattande opinonbildandearbete som aktivisterna drivit, som bland annat gjort att frågan får uppmärksamhet i alla rikstäckande media av vikt (igårkväll var det tex. andra nyhet på ZDF-kvällsnyheter). Men, som vi även påpekade igår, vi har inga illusioner om att en domstol, i dagens Tyskland, ska skipa rättvisa i fallet Oury Jalloh. Poliserna som dödade honom ska straffas för mord och det rasistiska imperialistiska systemet som är orsaken till hans död ska krossas, det kommer proletariatet inom sin tid göra. Allt som den tyska borgarstaten kommer göra är att försöka leda fri dagens Tyskland frågan in på, för den, ofarliga sidospår.
Titta på bilden ovan, det är en rekonstruktion av dödsfallet och var en del av rättegången mot poliserna som frikändes på alla punkter (frn anklagelserna om "tjänstefel"!). Så var Oury Jalloh fastspänd när han brändes till döds av tysk polis.
De klasstrider som borgarmedia rapporterar om från Italien är även de förbundna med problematiken som vi tog upp i gårdagens text. Ett italienskt parti värt att kalla sig kommunistisk måste omedelbart ta sig an att organisera de superexploaterade lantbruksarbetarna och förvandla deras rättmättiga vrede i mäktig kraft för den socialistiska revolutionen i landet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.