Leta i den här bloggen

onsdag 27 januari 2010

...i motsats till alla tidigare partier

"I sin kamp mot de besuttna klassernas samfällda makt, kan arbetarklassen bara uppträda som klass, såvida den konstituerar sig själv som ett särskilt politiskt parti, i motsats till alla tidigare partier bildade av de besuttna klasserna.

Detta organiserande av arbetarklassen till politiskt parti är oumbärlig för att säkra den sociala revolutionens triumf och dess slutgiltiga mål - klassernas avskaffande.

Föreningen av krafterna, som arbetarklassen redan uppnått genom den ekonomiska kampen, måste samtidigt tjäna som hävstång i dess kamp mot godsägarnas och kapitalisternas makt.

Då jordens och kapitalens herrar alltid använder sina politiska privilegier till att skydda och föreviga sina ekonomiska monopol och till att förslava arbetet, blir erövringen av den politiska makten proletariatets stora plikt."


(Ur "Allmänna stadgar för Den Internationella Arbetarassociationen", Marx, läs hela texten här)


"Där arbetarklassen ännu inte organiserats tillräckligt för att på allvar ta upp kampen mot de styrande klassernas politiska maktmedel, måste man i alla händelser genom en regelbunden agitation förbereda den för denna uppgift och uppmuntra den till en fientlig hållning mot de härskande klassernas politik.


(Ur "Från Marx till F. Bolte", Marx, läs hela texten här)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.