Leta i den här bloggen

måndag 28 mars 2011

Peruanska generaler: "maoistgerillan starkare"

Den 21 mars genomförde sju generaler ur de reaktionära väpnade styrkorna, under ledning av överbefälhavaren general Luis Howell, till det området som kallas VRAE (El valle del rio APURIMAC y ENE - floddalen mellan floderna Apurimac och Ene), vilket är ett särskillt militärområdet inom de reaktionära styrkornas struktur. VRAE är ett område där Perus Kommunistiska Parti organiserat flera folkkomittér och revolutionära stödbaser. Den reaktionäre journalisten Gustavo Gorriti var med på resan och har nu publicerat ett reportage om det hela. I Gorritis text finns bland annat flera citat från generalerna, några av dem ger viktiga inblicka i de verkliga förhållandena i i området och hur folkkriget utvecklas.

Generaler säger bland annat:

"Senderisternas basstyrkor har ökat"
- dvs., de lokala miliserna som utgör basstyrkorna i Folkets Befrielsearmé har ökat.

"De (dvs PKP) agerar mycket i höglandet under regnperioden"


"De (dvs PKP) har de små byarnas stöd"


"De (dvs PKP) behandlar befolkningen väl, de är bättre beväpnade nu. De vet hur man för krig"


Enligt den peruanska reaktionens högsta militära befälhavare har PKP stöd bland bybefolkningen i VRAE, man har överlag en god kontakt med befolkningen, man rör sig inte bara i djungelområdena utan även på höglandet och man utökar folkmilisstyrkorna. I samma intervju uppskattar generalerna Folkets Befrielsearmés huvudstyrkor i VRAE till 500 heltidsgerillasoldater. Det är viktigt att komma ihåg att sedan 2008 genomför den peruanska reaktionen under ledning av elitenheter ur Förenta Staternas stridskrafter, och med dessas direkta deltagande, omfattande operationer i VRAE. Trots detta växer alltså PKPs stöd i området, massorna deltar i större antal i folkkriget och FBAs slagkraft ökar. Sen ska vi inte glömma att VRAE bara är ett av flera områden där de peruanska maoisterna utvecklar folkkriget.

Peruansk reaktionär media rapporterar för övrigt om ett bakhåll genomfört av FBA i fredags, den 25 mars. En sergeant i den peruanska armén dödades när patrullen han var en del av överfölls av gerillasoldater i provinsen Satipo i departementet Junín. Satipo är inte en del av VRAE.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.