Leta i den här bloggen

måndag 7 mars 2011

Peru: pirater, sammanfallande stat och ett föredrag!

Svensk borgarmedia har idag notiser om ett "piratöverfall" i Peru. Vi lämnar bristerna i rapporteringen i sidan för denna gång - och vill i stället påtala vad det hela är ett uttryck för.

Perus Kommunistiska Partis utlandsorganisation har idagarna publicerat ett flygblad där man manar till bojkott av de stundade valen. I flygbladet tar kamraterna upp bland annat hur den peruanska staten allt mer "faller samman", dels som ett uttryck för den reaktionära statens allmäna förruttnelse men även som ett reslutat av en vädligt medveten politik från Förenta Staternas sida. Det som imperialisterna gjort under de senaste åren, bland annat genom "frihandelsavtal", "öka regionalt självstyrelse" osv., är att man delat upp landet i vad som allt mer börjar likna små vasallstater direkt underställda de byråkratkapitalistiska och imperialistiska storföretagen. Allt mer börjar Peru likna länder som tex. Irak, fast utvecklingen där, naturligtvis, gått mycket längre idagsläget. Den enda kraft som egentligen håller den reaktionära staten uppe, som statsbildning, är de väpnade styrkorna. Men, inte ens dessa fungerar nämnvärt. "Piratöverfallet" är ett tecken på detta. överfallet ägde nämligen rum precis utanför Callao som är en del av storstadsregionen Lima. Och i Callao har den peruanska flottan sin huvudbas. Det enda som den peruanska flottan för tillfället prioriterar är kampen mot Folkets Befrielsearmé, enheter ur marinkårsinfanteriet (underställt flottan i Peru) och specialenheter (efter SEAL-modell) kämpar nämligen synnerligen aktivt mot maoisterna. Alla andra verksamheter, som tex upprätthålla skyddet av den "nationella suveräniteten" missköter den å det grövsta. Likandat ser det ut när man tittar på arméns och flyvapnets verksamheter - det enda de sysslar med är att bekämpa folkkriget, allt annat missköts. Detta samtidigt som Chile rustat sig till tänderna, och Alan García överlåtit kontrollen av peruanskt territorium till Bolivia, Colombia systemaiskt kränker sin grannländers gränser, Brasiliens stormaktsdrömmar är illa dolda, osv. De peruanska härskande klasserna - storgodsägarna och byråkratkapitalisterna - och deras stat intresserar det inte ett dugg att försöka försvara Perus existens som, formellt, självstädnig stat. Som grädde på moset kommer det nu rapporter i reaktionära press om att USAID nu ska ta hand om att valet i april ska "gå rätt till"! Tidigare har Förenta Staterna sköt det hela lite diskretare, men nu verkar det som man inte bryr sig ens om att bevara skenet.

En annan sak som är värd att anmärka är att den peruanska reaktionen systematiskt dödar de som protesterar mot dess politik. I början av denna månad sköt man ihjäl fyra gruvarbetare som protesterade i Madre de Dios (i departementet Cusco). Vid samma tillfälle skottskadades över tjugo andra gruvarbetare. Det kommer dock inte i svenska tidningar, kanske för att sådana incidenter inträffar regelbundet, eller därför at det inte låter lika intressant som "piratöverfall"

De som är intresserade av läget i Peru, och som har möjlighet att ta sig till Malmö den kommande helgen, bör passa på att gå på det här föredraget.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.