Leta i den här bloggen

måndag 28 mars 2011

Kolonialismens ideal




Av att läsa borgarmedia blir man lätt lite cynisk, de skriver sådana kopiösa mängder dynga att det blir svårt att bry sig. Idag lyckas man dock få oss att reagera.

DN publicerar en artikel i vilken den turkiska chauvinismen hyllas. Inte ett ord om att den turkiska staten är byggd på folkmord på nationella minoriteter. Inte ett ord om det systematiska förtrycket av kurderna. Inte ett ord om kemalismens fascistisk drag. Tydligen en helt ok text att publiceras på Sveriges största dagstidnings hemsida.

På Sydsvenskans (Malmö/Skånes största tidning) hemsida finns en artikel om New Delhi. Texten för tankarna till ett resereportage från det brittiska kolonialväldets glansdagar. En underrubrik lyder: "slumområdet man trivs i"! Kommentarer till det känns överflödiga. Men, fanskapet som skriver artiklen förnekar sig inte heller i de andra delarna av texten, cykelrickshaw rekomenderas bland annat. Att en indisk kulie ska slita ihjäl sig för att transportera runt vänsterländska turister är tydligen väldigt romantiskt. När Connaught Place beskrivs utelämnar artikel ´författaren naturligtivs de tiggarbarn som med amputerade armar och ben sitter utplacerade på olika platser runt platsen - att det är vanligt att föräldrar i tiggarfamiljer i Indien själva amputerar sina spädbarns lemmar, för att så öka deras möjligheter att få allmosor från de bättre ställda, är kanske inte ett lika pittorsekt ämne att skriva om. Tydligen lever kolonialismens anda väl på Sydsvenskans redaktion.

För att verkligen göra vår dag komplett publicerar borgarmedia en notis med den imbecilla titlen "'Inka-vänstern' framåt i Peru". Att man utser Ollanta Humala till vänster är i sig självt naturligtivs fel; Huamala är en före detta arméofficer som personligen lett dödskvadroner i Huallaga-dalen i början av nittiotalet, en blodbesudlad massmördare med andra ord. Han är ungefär lika mycket "vänster" som Benito Mussolini var det. Att man sen påstår att han skulle ha stöd av fattigbönder gör det hela skrattretande. Uttrycket "inka-vänster" andas dock rasism så det räcker och blir över. Att benämna Perus ursprungsbefolkning, vilken består till största delen av quechua- och aymaratalande människor, för "inkaindianer" var kanske gångbart för femttio år sedan. Att reaktionärer använder sig av sådanabegrepp visar än en gång hur den koloniala inställningen lever vidare.

År 2011 lever kolonialismens ideal i svensk borgarmedia, så framstegsvänlig är vår bourgeoisie.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.