Leta i den här bloggen

söndag 13 mars 2011

Fem länkar



Idag publicerar vi fem nya länkar, fyra till intressanta hemsidor/bloggar och en till en mycket bra dokumentärfilm.

Den första nya länken går till en blogg som drivs av en kamrat i norra Sverige. Kamraten skriver utifrån sin synvinkel om hur han anser kommunisterna i Sverige bör ta till sig maoismen. Vi rekommenderar bloggen varmt och hoppas kamraten som driver den fortsätter att bidra till den debatt som pågår bland kommunisterna här i landet och hur de faktiskt ska kunna föra den revolutionära rörelsen framåt. Vi tror att det är av stor vikt att kamrater runt om i landet förstår behovet av konstruktiva meningsutbyten och kamratens blogg kanske kan inspirerar andra till att ägna denna fråga mer uppmärksamhet.

De tre andra nya länkarna till hemsidor som vi idag lägger upp är till spanskspråkiga sidor. Det är länkar till två partier i Ecuador (PCR-SR och PCE-MLM) och ett ”Folkets Studiecenter” i Bolivia. Utöver att kamraterna som driver sidorna bidrar med intressanta erfarenheter om partibyggande, konkreta erfarenheter från revolutionärerna i deras respektive länder och detta även av väpnad kamp (särskilt PCE-SR), bidrar de med klara analyser av Correas och Morales regimer som man annars sällan kan läsa i Västeuropa. Påpekas bör att dessa tre partier/organisationer i allra högsta grad är verkliga sådana och inte ”Internet”-partier, som det tyvärr finns allt för gott om. Kamraterna i Ecuador och Bolivia tar sina revolutionära uppgifter på allra största allvar och inspirerade av Perus Kommunistiska Parti (PKP) förbereder de inledandet av folkkrig i sina respektive länder. En stor källa till hopp alltså. I sammanhanget ska man också komma ihåg att våra chilenska kamrater fortsätter med ett intensifierat partibyggande, att man dragit ner på Internetaktiviteten är just för att man koncentrerar sig på att bygga upp den typen av organisationer som krävs för att kunna inleda folkkriget. Till detta ska läggas att vi har kamrater i Brasilien och Colombia. Ett folkkrig i Peru och allt mer utvecklade maoistiska krafter i dess samtliga grannländer – onekligen har världsrevolutionen goda perspektiv i Sydamerika, och för var dag blir det allt mer uppenbart. Om ni inte kan spanska så titta in på sidorna då och då vilket fall som helst, kopiera in texterna som läggs upp där i googles översättningsprogram och ni får en glimt av vad kamraterna sysslar med. Ett tips när det gäller googleöversättningar från spanska är att det oftast blir ett mycket bättre resultat om man gör översättningen från spanska till engelska, än från spanska till svenska.

Den femte länken går till en engelsk dokumentärfilm från 1992, ”The People of the Shinning Path”. Filen visades på engelsk TV, på ”Channel 4” och är på intet sätt gjord av kommunister. Trots det ger filmen en relativt bra skildring av PKP och folkkriget det leder. Av uppenbara skäl behandlar filmen inte perioden efter 1992, under vilken mycket förändras, men PKPs arbetsmetoder och politik är i principiell avsikt de samma och därför har filmen ännu en hög grad av aktualitet. Det finns vissa faktafel i filmen, men de är, om man beaktar att den inte är gjord av kommunister, högst sekundära. Vissa saker som framhävs i filmen spelar i realiteten inte en så dominerande roll i partiarbetet, men borgerliga journalister lägger naturligtvis sin vinkel på det hela. Hursomhelst, filmen är en utmärkt utgångspunkt för en vidare diskussion om PKP och folkkriget i Peru: har ni inte sett den så se den, om ni har sett den så se den igen tillsammans med era kamrater och vänner!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.