Leta i den här bloggen

onsdag 7 oktober 2009

Perus Kommunistiska Partis årsdag


PKP grundades den 7 oktober 1928 av José Carlos Mariátegui. Tyvärr gick Mariátequi bort redan som ung, han skulle fylla 36 när han dog 1930, och han kunde endast leda partiet under mindre än två år. Efter hans död tog revisionister ledningen i parti och den skatt, av skapande tillämpning av marxismen-leninismen till den peruanska revolutionens konkreta förhållande, som Mariátegui lämnade efter sig gömdes bort. Mariátegui var en framstående kommunistisk ledare som i teori och praktik gav ovärdeliga bidrag till inte bara det peruanska proletariatet i synnerhet och den revolutionära rörelsen i latinamerika i allmänhet utan till alla de som kämpar för världsrevolutionens seger. Den som intresserar sig för revolutionär teori bör läsa Mariátegui, hans odogmatiska och livfulla still är mycket inspirerande, på svenska finns bland annat "Sju essäer för att tolka den peruanska verkligheten" att tillgå. Det var genom att återta och utveckla Mariáteguis väg som de peruanska kommunisterna, med ordförande Gonzalo i spetsen, kunde föra partiet på rätt kurs igen. Idag, 81 år efter sitt grundande leder PKP en revolutionär armé,otaliga massorganisationer och den ny makt som organiseras i Folkkommittéer och revolutionära stödbaser, man leder ett folkkrig.

Som vår hyllning till PKP på dess "födelsedag" delger vi er, våra läsare, nedan ett av oss översatt citat som verkligen slår huvudet på den så berömda spiken när det gäller till att förklara varför PKP är anti-imperialistiskt.

"Vi är anti-imperialister därför att vi är marxister, därför vi är revolutionärer, därför att vi ställer socialismen mot kapitalismen som ett antagonistiskt system kallat att ersätta den, därför att vi i kampen mot de utländska imperialismerna fullgör våra solidariska plikter gentemot Europas revolutionära massor." - José Carlos Mariátegui, Punto de vista anti-imperialista

Ett uttalande för den organisation som representerar PKP i utlandet, finner ni här (på spanska).

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.