Leta i den här bloggen

fredag 9 oktober 2009

Mer om gårdagens bakhåll i Indien



Det bakhåll, som vi informerade om igår och i vilket 17 blodhundar ur den indiska reaktionens elitstyrka C-60 fick sätta livet till, är inte en sporadisk händelse, utan en del av ett långvarigt folkrig som leds av Indiens Kommunistiska Parti (Maoisterna). De indiska revolutionärerna kallas ofta för "naxaliter" då den väpnade kampen iledes i den eldstorm av bondekamper som hade som tändande gnista ett uppror av fattigbönderna i byn Naxalbari i delstaten Västbengalen år 1967. Under de senaste åren har de revolutionära kampen centraliserats i ett enhetligt folkkrig, framförallt som ett reslutat av att, i princip, alla indiens maoister enat i ett parti, IKP (M).

Enligt den maoistiska teorin är den nya revolutionära makten själva kärnfrågan i det revolutionära kriget (och ifrågan om makten för proletariatet själva kärnan i maoismen). Därför handlar det revolutionära kriget, folkkirget, om att samtidigt som man bit för bit krossar den reaktionära makten, bygger man simultant upp en ny makt, som organiserars i olika typer av maktorgan (arbetarråd, sovjeter, folkkommittéer osv.) vilka binds ihop i ett system av stödbaser som är de strategiska baser från vilka de revolutionära styrkorna agerar för att bygga upp den nya staten och krossa den gamla. Innan ett område blir till den revolutionär stödbas, där den nya makten kan verka öppet och en relativ stabilitet uppnåtts, är området en gerilla-zon där de revolutionära styrkorna bekämpar de reaktionära, tills de senare drar sig därifrån. Områdena runt om kring stödbaserna blir sedan i sin tur nya gerillazoner som syftar till att skapa nya stödbaser. Så erövras makten bit för bit.

Det ovan sagda är relevant för att förstå de indiska kamraternas kampanj i Gadchiroli-distriktet. Uppenbarligen är området en av IKP (M)s gerillazoner där de strävar efter att helt sopa bort den reaktionära makten. De väpnade aktionerna som genomförts där talar sitt tydliga språk: i området dödade revolutionärerna 15 poliser i februari och 16 i maj, i byarna Morke och Murum (båda belägna i Dhanora som är ett "under-distrikt" till Gadchiroli), och nu alltså 17 till. Samtidigt bedriver revolutionärerna ett synnerligen intensivt politisk arbete där man politiserar, mobiliserar, organiserar och beväpnar fattigbönderna. Genom gerillakrigsföringen, genom att resa massorna till kamp och med de revolutionära väpnade styrkorna driva bort den gamla staten och alla dess representanter, skapar man en ny makt. Den massiva valbojkotten som genomfördes mot valen till parlamentet, Lok Sabha, i våras visar att man har ett stort folkligt stöd. Att denna aktion nu inträffar kan också ses som en del av bojkottkampanjen för det val till Maharashtras delstatsparlament som är planerade till en 13 oktober.

Den indiska reaktionen sitter naturligtvis inte med armarna i kors inför folkkrigets frammarch. En stor offensiv som ska genomföras i 20 av indiens delstater är planerad till slutet av året. Det indiska flyvapnet ska bistå med transporter och bestyckade militärhelikoptrar men endast agera i "sjävlförsvar" och därför ska utrusats med specilla enheter av kommandosoldater som ska "skydda" helikoptrarna! Konkret ska attackhelikoptrar, precis som i Peru, börja användas i kampen mot maoisterna. Denna upptrappning i av det reaktionära kriget är väsentlig. Tidigare har man låtit olika paramilitära enheter sköta jobbet. Men varken Central Reserve Police Force med 232.000 paramilitära poliser (som bland annat innefattar en "snabbinsatsstyrka" bestående av tio bataljoner) utrustade med bland annat granatkastar och granatgevär, eller den ökända CoBRA-styrkan (Commando Battalion for Resolute Action) - en 10.000 man stark elitsyrka som är den bäst utrustade av alla Indiens stridskrafter och särskillt skapad för att bekämpa "naxaliterna" - har varit nog. Inte heller har alla de lokala gangstergäng, som organiserats av feodalherrar och andra, som härjar på landsbyggden uppnått något mer än att man mördat tusentals obeväpnade fattigbönder. Nu ska 40.000 nya knektar sättas in understödda av militärhelikoptrar. Men, vi är övertygade om att de indiska kamraterna kommer att besegra det stundande reaktionära fälttåget och erövra nya segrar.

I sammanhanget är även värt att notera hur media sprider lögner om revolutionärernas kamp. Två exempel, BBC påstår att maoisterna förra helgen dödade 16 bybor i delstaten Bihar och man talar om att kroppen polisman hållts fången av kamraterna i delstaten Jharkhand hittats halshuggen i tisdags. Det första fallet är en referens till det som är känt som "Amousi-massakern" som ägde rum kring den 29 september 2009 då en kriminell liga dödade 16 människor, varav 5 barn, i byn Amousi i Khagaria Distriktet i Bihar; maoisterna anklagades omedelbart för denna massaker, men nu har det, dock skrivet med mycket små bokstäver, konstaterats att maoisterna inte har något alls med den att göra. När det gäller det andra fallet, så är en polisman det handlar om en officer i säkerhetstjänsten och som sådan ansvarig för att dussintals kamrater fängslats, torterats och mördas, att han avrättas av revolutionärerna är logiskt och bra. Det handlar inte om konstaplarna Kling och Klang precis, det handlar om banditer med blod på händerna. Sedan har för övrigt ingen, mer än medlemar av poliskåren, sett den avlidnes kropp, så om det är sant att han halshuggits är, för att uttrycka sig milt, oklart.

Den indiska reaktionen visar även att den har för avsikt att fortsätta sin repressiva-kampanj mot alla progresiva krafter i landet, genom att gripa Raja Sarkhel, som är medlem i ledningen för den Revolutionära Demokratiska Fronten (RDF), en legal massorganisation, utan att man kan bevisa att han har gjort sig skyldig till något brott, enligt den indiska statens egna lagar. Vi publicerar nedan ett uttalande, på engelska, från RDF och förenar oss med alla de som kräver hans omedelbara frigivande.

Vi återkommer kontinuerligt med mer information om folkkriget i Indien.

..........
Press Release

6 October 2009

Raja Sarkhel, all Indian Executive Committee member of Revolutionary
Democratic Front (RDF) and Secretary of the West Bengal State unit and
Prasun Chatterjjee, Executive member of state unit (Gana Pratirodh
Manch) have been arrested by West Bengal police on the evening of 5th
October in Kolkata and implicated them in fabricated cases under the
Unlawful Activities (Amendment) Act 2008 by showing false links with
CPI (Maoist). The West Bengal police have claimed sources of
information regarding the supposed links of these senior people’s
activists with CPI (Maoist) based on false and fabricated confessions
supposedly obtained from Chatradhar Mahoto, the spokesperson of
People’s Committee Against Police Atrocities, who was illegally and
immorally arrested and continuously tortured under illegal police
custody.

Raja Sarkhel is a committed people’s activist for the last three
decades in West Bengal and is well-known to the people of the state
working for various mass movements including Singur, Nandigram and
Lalgarh in the recent years. Prasun Chatterjjee has been actively
working for the people’s cause for more than a decade. While Raja
Sarkhel was picked up from a street while he was returning home,
Prasun Chatterjjee was whisked away by the police from his residence
when he was taking rest after his eyes were treated in a hospital.

The arrest of these two well-known activists of our organisation has
come in the background of a vicious campaign orchestrated against the
progressive and democratic intellectuals in Kolkata by the ruling CPI
(M) leaders, the Chief Secretary, Asok Mohan Chakrabarti, the Home
Secretary, and Mr Ardhendu Sen along with a number of police
officials. Like Dr Binayak Sen who was incarcerated in Chhattisgarh by
the right-wing communal BJP government for more than 2 years for
bringing out the facts to the world outside the worst kind of
atrocities committed on the tribals by Salwa Judum, a state-run armed
mercenaries, these two selfless people’s leaders tirelessly brought
out all the details of the people’s movement of Singur, Nandigram and
Lalgarh including the worst atrocities committed against the
struggling people by the CPI(M) armed goons and the police and
paramilitary forces. This is the crime they committed.

The RDF calls upon the people of this country to defeat CPI (M)’s
fascistic witch-hunt of progressive and democratic writers, artists,
intellectuals and activists of Kolkata by raising voice of protest
collectively. It’s time for all the democratic voices to come together
firmly against the fascistic onslaught of the Indian ruling classes
represented in the Union government or the state governments like that
of CPI (M) led left front government or BJP Government in Chhattisgarh
on the revolutionary and democratic struggles in South Asia.

Revolutionary Democratic Front demands immediate and unconditional
release of Raja Sarkhel and Prasun Chatterjee by withdrawing the
fabricated charges under UAPA act.



Rajkoshore

General Secretary

--
G N SAIBABA

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.