Leta i den här bloggen

tisdag 27 oktober 2009

Maoister attackerar militärbas i Peru



Den peruanska reaktionens militärer har det inte lätt, åtminstone inte de som sitter och trycker på basen Unión Mantaro som ligger vid orten Canayre i Ayacucho departamentet. För en vecka sedan sprängde, som vi tidigare rapporterat om, kamrater ur Folkets Befrielsearmé en del av basen i luften. I söndags utsattes basen för nya angrepp från de revolutionära styrkorna. Klockan 14.00 började beskjutningnen av basen och det var först efter fyra timmar som reaktionen vågade landsätta förstärkningar från helikopterar. Saldot av angreppet blev, enligt uppgifter från den reaktionära arméns högkvarter, tre svårt skadade soldater. Inga uppgifter finns om skadade eller sårade revolutionärer.
I söndags kom även uppgifter om att enheter ur FBA genomfört en omfattande kampanj i provinsen Padre Abad i departamentet Ucayali; kamraterna ska ha smyckat provinsen med röda fanor med hammaren och skäran.
Idag på eftermiddagen, svensk tid, kommer uppgifter om att en arméhelikopter störtat i departamentet Huancavelica. FBA har tidigare skjutit ner helikoptrar i samma område, men den peruanska reaktionen hävdar, åtminstone inledningsvis, att det rör sig om en olycka, men det är sannolikt att så inte är fallet. Det har blivit vanligt på senare tid att de peruanska reaktionärerna anmäler stupade i strid som "olycksoffer" för att få ner de officella dödstalen; istället för att erkänna sina förluster säger man att soldater "skjutit sina kamrater av olyckshändelse" eller att de "drunknat" osv, vilket i sig naturligtvis förekommer, men under de senaste månaderna har denna typ av rapporter ökat explosionsartat.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.