Leta i den här bloggen

måndag 7 december 2009

Nyheter från Latinamerika

Bolivia: Socialdemokraten och garanten för ordning och reda i Bolivia, Evo Morales och hans MAS, vinner valet i landet. Lyckligtvis för hans frasradikala image så ser det ut som han inte får den 70% majoritet som krävs för att kunna genomdriva omfattande i beslut parlamentet, dvs. han kan alltid hänvisa till att "oppositionen" lägger hinder i vägen för honom (samma trick som bondfångaren Chavez kör med i Venezuela). Fortsätta lova runt och hålla tunt, fortsätta spela revolutionär men på sin höjd genomföra en eller annan "strukturreform" som inte ändrar någonting alls, det är Morales melodi. Att Chavez vinner valet är den bästa utgången för Förenta Staterna. Tänker er en bonderörelse som känner sig politisk nedslagen och tillbakaträngd, samtidigt som bönderna i grannlandet Peru kämpar i ett revolutionärt folkkrig vars genklang i Bolivia är massivt; de nordamerikanska imperialisterna är mycket medvetna om hur expolosiv situation är och då är en "brandman" som Morales synnerligen praktisk. Valutgången i Bolivia är på intet sätt en framgång för landets arbetare och bönder, det är den utgång som imperialisterna önskat och Washington bestämt.

Chile: Den elfte december är det presidentval i Chile. Som vi tidigare informerat om driver landets kommunister en intensiv bojkottkampanj. I decembernummert av tidskriften Nueva Democracia publicerar våra chilenska kamrater en genomgång av de fyra huvudkanidaterna och avslöjar djupgående de politiska intressen som respektive kandidat företräder, samtidigt som man tydligt visar hur hela valprocessen är en reaktionär bluff. Kamraterna påvisar även hur visa, som kallar sig kommunister och utger sig för att vara revolutionära marxister spelar med, de skriver:
"Istället för ett systematiskt arbete för att förstå den vetenskapliga ideologin har skepticismen, sterotyperna, stigmerna, fördommarna, bluffmakeriet, dumheten och status quo förklätt till enighet, dominerat. Alla dessa är hållningar eller tendenser som inte alls bidrar till en ärlig och uppriktig debatt i syfte att skapa, på principernas grund, en järnfast enighet bland revolutionärerna och framförallt med folket. Det är därför som vi manar till att man ska studera och disktutera det Förslag till program för en Nydemokratisk Regering, som vi publicerat i vår tidning.
Taktiken att deltaga i val är kontra-revolutionär den är idagsläget en del av de olika imperialisternas (yankees, den europeiska, den japanska, den ryska, den kinesiska, etc.) agenda. Tveksamhet kring det blir likaledes kriminell. Vi kallar till att fortsätta och utöka aktionerna inom anti-val kampanjen som en del av förberredelserna för att inleda folkkriget. Det räcker inte med att kritisera valen och dess kandidater, samtidigt som vi kämpar mot dom, måste vi påtala dess kontra-revolutionära karraktär bland massorna genom att organisera, mobilisera och politisera de samma."


Peru: Med anledning av den tredje december, som även vi uppmärksamade här på bloggen, har Folkrörelsen Peru (MPP), publicerat ett uttalande. I dokumentet tar man avstånd från den parlamentariska kretinismen, och med det allt prat om att Perus Kommunistiska Parti skulle deltaga i valen i landet. Vidare tar man bland annat upp hur PKPs arbete sprider sig i olika delar av landet och inte bara i den region som kallas VRAE av reaktionen. Hela texten finner ni här.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.