Leta i den här bloggen

onsdag 2 december 2009

"Kroppsfettmord", dödspatruller och cover-ups i Peru

Den 20 november skrev vi om hur fattiga slaktats i Peru för sitt kroppsfett, vilket sålts till nordamerikanska och europeiska agenter för att används av kosmetika industrin. Vi skrev om hur det att fattiga människor slaktas i Peru för utländska intressen inte är något nytt. Nu kommer det uppgifter som "rentvår" alla eventulla utländska intressen, de sägs nu inte alls existera, allt har varit en bluff! Enligt den nordamerikanska tidskriften Time är allt en skenmanöver för att dölja att en dödspatrull verkat i staden Trujillo (den viktigaste staden i norra Peru). Man låter experter uttala sig om hur de "omedelbart förstod att det var bluff" och hur allting skulle vara en upprepning av "andinska folkmyter" osv. Det hela ha varit så befängt att ingen "som gått en grundkurs i biologi" skulle kunna tro på det (enligt den nordamerikanska tidskriftens expert). Men om det nu var så, hur kunde media världen över köra historien utan att ETT enda påpekande kommer om att det kan vara en bluff? Summan av Times artikel är: peruanerna är ett primitivt obildat folk som tror på myter, de blev lurade och natruligtvis kan inte någon nordamerikan eller europé lastas för det inträffade för det som det hela handlar om är peruanska poliser som skjuter av peruanska brottslingar. Vi vet att Perus folk varken är dumma eller primitiva och vi har inga illusioner om imperialisterna och deras hållning visavi det peruanska folkets välbefinnande; därför vill vi i sammanhanget påtala följande:
1) Det är inte alls otroligt att fattiga peruaner mördats för att deras kroppsfet skulle säljas till utländska intressen, allt tyder på att det verkligen förekommit. Den 20 november skrev vi att denna verksamhet "naturligtvis inte varit möjligt om inte den reaktionära peruanska statens representanter gett sitt medgivande, naturligtvis mot kontant betalning". Att historien avslöjas innebär att någon måste ställas till svars, speciellt när världspressen blivit inblandad.
2) Journalisten Ricardo Uceda (som bland annt skrivit den mycket intressanta reportageboken "Muerte en el Pentagonito") avslöjade den 16 november i år att det sedan 2007 existerat en dödspatrull i staden Trujillo och att denna under sin existens ska ha mördat närmare 50 stycken kriminella. Att det är sant att denna dödspatrull existerat är ställt utom allt tvivel, det enda som är oklart är om hur många av dess offer som varit "kriminella" och hur många som varit politiska aktivister. Minst 16 poliser är misstänkta för inblanding och den ska ha stått under befäl av polisöversten Elidio Espinoza, som idag är chef för kriminalpolisen i Trujillo, dvs direkt underställd Eusebio Felix Murga, som är chef för kriminalpolisen i hela landet, som idag har suspenderats. Men, chefen för Perus kriminalpolis supenderas inte därför att han är formellt ansvarig för att en dödspatrull som döda 50 personer organiserats inom hans avdelning, utan därför att han ljugit med anledning av "fettmorden"!
3) Allt tyder på att det hela är en omfattande "cover-up" mannöver för att skydda inrikesministern, dvs regeringen och i slutändan presidenten, Alan Garcia. Det är nämligen Alan Garcia som drivit igenom "Dekret 982" vilket innebär att poliser som "i fullgörande av sin plikt och användande reglementsenligt sitt vapen, orsakar kroppskador eller dödsfall" inte kan ställas inför rätta, dvs snuten i Peru har laglig rätt att skjuta för att döda. Trujillo är dessutom APRAs, president Garcias parti, främsta politiska bas: inget händer inom den trujillanska reaktionen utan att APRA vet om det. En dödspatrull i Trujillo, som dessutom använt sig av ett av Garcia själv genomdrivit Dekret som grund för sin verksamhet, kan omöjligen ha existerat utan presidentens vetskap och medgivande. Det vet folk i Peru. Att därför fallet med "kroppsfettsmorden" användts för att dra allmänhetens, och den internationella opinionens, uppmärksamhet från avslöjande om dödspatrullen i Trujillo är inte alls omöjligt snarare logiskt. Men, det ena utesluter inte det andra och det är det som är poängen: dödspatrullen har existerat och den är Alan Garcias ansvar OCH människor har mördats för sitt kroppsfett, det är det som är rimligt att anta. Naturligtvis vill de personer som ligger bakom handlen med kroppsfett, och eventuellt männskilga organ, framställa det som orimligt och de har kontakter inom den gamla peruanska staten som varit tillräckligt insatta för att känna till dödspatrullens existens och detaljer i ärendet. Tillsvidare kan vi dock inte säga med fullständig säkerhet, hur det hela ligger till; vi har ännu ingen direkt information från pålitliga lällor i Peru utan måste utgå från borgerliga källor.

Vad som dock är helt säkert är att den peruanska reaktionen gör allt den kan för att sätta stop för det internationella stödarbetet för Perus Kommunistiska Parti.

Igår godkände det peruanska parlamentets Kommission för Justitiefrågor och Männskilga Rättigheter (passande kombination i Peru!) ett lagförslag som innebär att den som "finansierar terroristaktiviteter eller samlar in pengar till fördel för dessa aktiviteter" ska straffas med upp till 35 års fängelse. Notera den ordagranna lydelsen "till fördel för sådana aktiviteter", dvs. om du samlar in pengar till något som den gamla peruanska staten ansver vara till fördel för PKP, tex en tidning eller till stöd för de revolutionära fångarna, så kan man straffas med upp till 35 års fängelse i Peru. Lagförslaget är mycket tydligt med att klargöra: "den som på något som helst sätt, direkt eller indirekt, inom eller utanför det nationella territoriet samlar in pengar för de nämnda målen (för "terroristaktiviteter" eller "till fördel för sådana", vår anmärkning) ska frihetsberövas för minst 15 år och högst 30 år. Den som medvetet förser de som begår eller avser begå terroristhandlingar med pengar, ekonomiska och finansiella medel, ska bestraffas på samma sätt med minst 20 år och högst 35 år". Det är peruansk lag: om du på något sätt, även omedvetet, bidrar med pengar till något som den peruanska staten anser vara "till fördel" för PKP så ska du straffas med minst 15 års fängelse även om du gjort det i Sverige ("utanför det nationella territoriet"), om du medvetet har stött PKP ska du straffas med upptill 35 års fängelse. Notera att peruansk lag gäller i Peru, det handlar inte om att du måste vara peruansk medborgare. Det som den peruanska lagen säger är att den som ger pengar till ett ändamål som är "till fördel" för PKP begår ett brott och ska straffas med, minst, 15 års fängelse även om personen ifråga begått "brottet" omedvetet. Har du någon gång skänkt pengar till kampanjen för att försvara Ordförande Gonzalos liv? Då ska du tänka dig för innan du sätter din fot i Peru. Det är den verklighet som gäller för dom som stödjer det rättfärdiga folkkriget i Peru.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.