Leta i den här bloggen

torsdag 3 december 2009

En högtidsdag för Perus revolutionärer


Idag högtidlighåller Perus Kommunistiska Parti (PKP) årsdagen av Folkets Befrielearmés bildande, vilken även sammafaller med dagen för dess ordförande Gonzalos födelse. Runt om i Peru genomför alla PKP-ledda organisationer olika aktiviter för att fira tilldragelsen. Vi vill även vara med och fira och har därför översatt ett kort utdrag ur ett för Perus kommunister mycket viktigt tal, det avslutningsanförande som ordförande Gonzalo höll när PKPs Första Militära Skola avslutades mindre än en månad innan folkkriget inledes. De kamrater som deltog fick höra ett mycket gripande tal som blivit känt under namnet "Somos los iniciadores", vilket översatt till svenska blir "Vi är de som inleder" (dvs. de som inleder folkkriget). Talet är som sagt väldigt gripande och ordförande Gonzalo använder många målande liknelser och därför är det svårt att översätta på ett bra sätt. Vi har gjort vårt bästa. Det korta stycket vi har valt handlar om hur kommunisterna måste bryta med den gamla ordningen och hur det enda sättet som det är fullständigt möjligt är genom att delta i väpnade aktioner.


„Vi har alla ett problem, en motsättning: den stora brytningen. Tiden har kommit kamrater, tiden har kommit. Det är tid för den stora brytningen. Vi bryter med allt som binder osss till den gamla och ruttna ordningen, för att helt och fullständigt förstöra den samma, för att om vi har något som helst intresse i denna fallfärdiga värld så kan vi inte förstöra den. Vi människor kan vara svaga om man talar om oss som enskilda, var och en bör tänka över det ordentligt; som individ, som person kann man vara ömtålig och svag; men revolutionen är allsmäktig och än mer så den väpnade revolutionen därför att den stödjer sig på massorna som är kraften på jorden, därför att Partiet som är universums ljus leder den.
Kamrater, låt oss gå in i den stora brytningen. Vi har många gånger sagt att vi går in i en brytning och att vi måste klippa många band som binder oss vid den gamla ruttna ordningen och om vi inte gör det kann vi inte förstöra den. Kamrater, tiden har kommit, det finns inget att diskutera, debatten är över. Det är tid att handla, det är tid att bryta och vi kommer inte göra det genom långsam och dröjande meditation, inte heller i korridorer eller tysta rum, vi kommer att göra det i de våldsama aktionernas hetta, det kommer vara sättet att göra det, ett passande och riktigt sätt, det enda sättet att göra det. Där i aktionerna, såsom vi har studerat, människans medvetna kapacitet intensifieras, viljan spänns mer, passionen är starkare,energin blir djävulskt stark. Kamrater, där kommer vi att finna energin, kraften, den kapacitet som krävs för den stora brytningen. I detta har vi stigit in. Trumpeterna börjar ljuda, massornas stämma ökar i styrka och och den kommer att öka allt mer, den kommer att göra döva, den kommer att föra oss till en mätig malström, med en anärkning: vi kommer att vara historiens protagonister, medvetna, organiserade, beväpnade och så kommer den stora brytningen äga rum och vi kommer att vara de som skapar den definitiva gryningen.“
(ordförande Gonzalo, „Vi är de som inleder“, tal vid avslutningen av den Första Militära Skolan, 19 april 1980)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.