Leta i den här bloggen

onsdag 15 september 2010

Marxistiskt Forum nr 1-71: STöD DET POLSKA FOLKETS KAMP!

Vi publicerar idag ett uttalande från KFML som publicerades i Marxistiskt Forum nummer 1 1971. Texten är uppenbarligen inte rykande aktuell, men vi finner ändå ett värde i att publicera den. Uttalande visar hur dåtidens svenska revolutionärer understödde arbetarklassens kamp mot härskarna i de länder som förvandlats från socialistiska till "diktaturer av Hitlertyp". Revolutionärer av idag behöver inte be om ursäkt för vad revisionismen ställde till med i Östeuropa eller Sovjetunionen. Det som vi dock måste göra är att lära av erfarenheterna under uppbyggnaden av de socialistiska länder, hur klasskampen fortsatte i dessa och veta hur förhindra att utsugarna åter kommer till makten.
............

STöD DET POLSKA FOLKETS KAMP!

Den 14 december utbröt omfattande strejker och demonstrationer i Polen mot de enorma prishöjningar, som de makthavande genomfört mot ett folk, som redan tidigare levde under svåra förhållanden. Kampen, med varvsarbetarna i Gdansk i spetsen, spred sig över ett flertal städer bl.a. Gdansk, Szezecin (Stettin), Slupsk, Gdynia, Sopot. Det polska folkets militanta kamp gjorde myndigheterna skräckslagna och de satte in stora militärstyrkor för att kväsa revolten. Många personer dödades, enligt polsk TV 50 personer enbart i Gdansk. För att lugna folket tvingades Gomulka, det polska revisionistpartiets ledare, att avgå och Edward Giereck utnämndes till hans efterträdare. Bland det första denne Giereck gjorde var att hålla ett TV-tal för att föra polackerna bakom ljuset. Han försvarade det militära övervåldet och talade vackert om att hjälpa "barnfamiljerna och de lågavlönade” men nämnde inte ett ord om att upphäva prishöjningarna. Han gjorde klart att den nya regimen kommer att föra samma underkastelsens politik gentemot Sovjetunionen som tidigare Gomulka.

I Polen, ett land där arbetarklassen tidigare hade makten, har nu revisionister tagit över ledningen i kommunistpartiet och statsapparaten. En ny överklass av partipampar och företagsledare, som passande benämns byråkratkapitalister, härskar över folket och har förvandlat Polen till ett kapitalistiskt land. I Sovjetunionen har en liknande utveckling ägt rum, med den skillnaden att den nya härskande klassen där är mycket mäktigare. Byråkratkapitalisterna i Polen backas upp av härskarna i Sovjetunionen och i gengäld utlämnar de Polens folk och naturrikedomar att plundras enligt känt kolonialt mönster. I takt med att socialismen avskaffats och landet utlämnats har levnadsförhållandena för den stora massan i Polen försämrats. För att nu klara sig ur de allt större ekonomiska problemen försöker revisionistledarna vältra över bördorna på folket.
Men det polska folket har revolutionära traditioner och kommer inte att låta sig förtryckas i evighet. I själva verket lever revisionistledarna i Östeuropa och Sovjetunionen på en krutdurk, som när som helst kan explodera. Det tjeckiska folkets och nu det polska folkets kamp är ett förebud om att arbetarklassen och dess bundsförvanter kommer att resa sig som en man i land efter land för att störta byråkratkapitalisterna och återupprätta arbetarklassens stat, dvs. socialismen.

LEVE DET POLSKA FOLKETS KAMP!
LEVE SOCIALISMEN!

23.12,.1970 Arbetsutskottet
KOMMUNISTISKA FÖRBUNDET MARXIST-LENINISTERNA (KFML)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.