Leta i den här bloggen

torsdag 16 september 2010

Nollkoll

Det finns en svensk websida som heter latinamerika.nu. Sidan drivs gemmensamt av Kristna Fredsrörelsen, Föreningen Svalorna Latinamerika och Latinamerikagrupperna. Som namnet antyder skrivs det om Latinamerika på hemsidan och man publicerar inte alltför sällan artiklar om Peru. Det kunde naturligtvis ha varit något mycket positivt om det varit så att de alster som publiceras hade haft bäring på verkligheten, men nu är det inte så. På latinamerika.nu publiceras utan undantag endast texter som - i bästa fall - reflekterar de politiska ståndpunkterna hos den legala, tämjda, "vänstern" i Peru. Samma "vänster" som på alla sätt bekämpat och bekämpar det peruanska folkets revolutionära kamp. Även fast det är så, hade sidan kunnat ha ett värde som nyhetskälla, en borgerlig sådan, men artiklarna som publiceras är så fulla av de mest absurda faktafel att sidan är helt värdelös. För att illustrera vår poäng tar vi ett exempel som publicerats idag. En Nadia Enedahl skriver följande:

"Colinagruppen, de 21 militärer som åtalats för massakern av en grupp bönder i Barrios Altos..."


Massakern i Barrios Altos ägde rum den 3 november 1991, och den genomfördes av Colina-gruppen (vars operativa chef var Martín Rivas). 15 människor massakrerades då maskerade militärer överföll en fest (en sk "pollada") i ett bostadshus. Att femton människor massakrerats av militären är inget ovanligt i Peru, och det var definitivt inget ovanligt 1991. Det som gjorde att massakern i Barrios Altos blev så uppmärksammad är att Barrios Altos är en stadsdel som ligger förhållandevis centralt i Lima (bostadshuset i fråga är beläget på adressen Jirón Huanta Nº 840). Det var alltså inte en grupp bönder som slaktades av Colina-gruppen utan stadsbor - just därför är fallet så känt. Att skriva så som Nadia Enedahl gör i detta fallet är ungefär som att skriva att Olof Palme mördades på en åker utanför Sveg.

Vi skulle kunna göra en lång lista på liknande exempel, men vi anser det ovan givna är nog för att visa hur artiklarna på latinamerika.nu skrivs: artikelförfattarna läser en text skriven av någon annan, lägger till lite "egna" saker och vips har man en artikel. Om man som i fallet Enedahl uppenbarligen totalt saknar kunskaper om ämnet man skriver om, så kan man naturligtivs inte göra en något som helst korrekt bedömning av den text man baserar sig på och det "egna" som man lägger till blir bara befängt. Latinamerika.nu är en sida för folk som antingen vill bli lurade eller som helt enkelt har nollkoll.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.