Leta i den här bloggen

måndag 6 september 2010

Peru: "mörkrets återkommst"




Om det inte vore för vi besitter relativt goda kunskaper om det politiska läget i peru och regelbundet får upplysningar från människor som faktiskt bor i landet, skulle man kunna tro att folkkriget som leds av Perus Kommunistiska Parti (PKP) inte utvecklas utan står och stampar på samma plats som sedan flera år tillbaka. Anledningen är enkel, det råder en nästan total tystnad i media om de aktioner som genomförs av PKP. Det inte bara i svensk och internationell media, utan även i peruansk dito. Anledningen till att det är så är att man i Peru sedan länge tillämpar den politik som den turkiska reaktionen nyligen börjat använda (se våra tidigare inlägg där vi informerar i ämnet); att i namn av att "bekämpa terrorismen" skriver man inget som kan uppfattas som "postivit för terrorismen", alltså informerar media inte om något om PKP såtillvida att aktionerna som genomförs helt enkelt inte kan tystas ner. Dessutom ska man komma ihåg att undantagstillstånd råder i de zoner som de hårdaste striderna förs och där kan inte journalister verka utan direkt tillstånd av militär. Nyhetsrapporter från områden som det som kallas VRAE - där flera av PKPs viktigaste stödbaser är belägna - blir därför lika "objektiva" som de från journalister som är "inbakade" i imperialisterna trupper i tex. Afghanistan och Irak. De få journalister som kommer till VRAE blir transporterade till de platser som de får besöka med militärhelikoptrar. Dessutom ska man inte glömma att det i Peru ovan på allt är straffbar att göra/säga/skriva något som kan uppfattas som "apología del terrorismo" - vilket ungefär kan översättas med "försvar av terrorismen". Dvs skriver en peruansk journalist tex. att "verkligheten i landet bekräftar att det är rätt att göra uppror" eller "bönder stödjer PKP för att det för en klok politik" så skall journalisten i fråga - enligt den reaktionära statens lagar - dömmas till flera år i fängelse. Om vi sen till detta lägger den systematiska desinformationskampanj som den peruanska reaktion bedriver, som goda lakejer till Förenta Staterna och ivrigt påhejade av den legala "vänstern" vars "radikalitet" består av att då och då, framförallt i valtider, komma med "krav på förbättringar" inom det rådande samhällssystemet och vars verkliga funktion är att agera brandmän varje gång de tror sig kunna släcka en revolutionär gnista. När allt detta beaktas blir det inte lätt att hålla sig informerad om vad som verkligen händer i landet, man måste ha alternvativa informationskanaler. Som en parantes kan nämnas att peruanska "indymedia" i regel blockerar alla texter som informerar om PKPs kamp. Om man nu inte har tillgång till alternativa kanaler så finns dock ändock ett sätt att komma de verkliga förhållandena på spåren, man får helt enkelt bli duktig på att läsa mellan raderna och sätta reaktiones talesmäns uttalanden i sitt sammanhang.

När vi därför nu läser att Alan García, ni vet massmördaren som är president för den gamla staten, i en intervju till CNNs spanskspråkiga kanal som kommer att sändas i dess helhet den kommande tisdagskvällen (lokal peruansk tid), talar sig varm för att Förenta Staterna ska öka sin militära intervention i Peru, så vet vi vad det handlar om. vi vet att Förenta Staterna har flera militära baser i Peru, bland annat i Iquitos, Mazamari och Huamanga. Vi vet att de reaktionöra väpnade styrkorna har hyrt in israeliska legoknektar för att få bättre utbildning i "kontrasubversivkrigsföring". Vi vet att den peruanska reaktionen under den senaste tiden kraftigt skruvat upp sin kampanj för att framställa PKP som en "knarkkartell". Vi vet att Förenta Staterna har satt upp PKP-ledare på sin lista över eftersökta "knarkbrottslingar" och att en belöning på fem miljoner US-dolar utlovats till den som ger information som leder till att den som utpekas som ansvarige för PKPs Centralkommitté fångas "död eller levande". Vi vet att Garcíaregimen har utfärdad dekret som kommer att leda till att rättsliga processer som de rörande massakern på trehundra maoister i tre fängelser den 19 juni 1986 (för vilken García är direkt personligen ansvarig), dödspatrullen "grupo Colina" som bland annat låg bakom massakeren i Barrios Altos (1992) och morden på nio studenter och en lärare vid universitetet La Cantuta (1992) och flera andra brott som är stämplade som brott mot mänskligheten, alla kommer att läggas ner och de militärer som dömts för några av brotten kommer att släppas fria. Vi vet att samma Garcíaregim har utfärdat dekret som tillåter att militären används mot sociala protester som strejker, demostrationer osv. Vi vet att till och med förhärdade reaktionärer som Fernado Rospigliosi, som själv som före detta inrikesminister varit personligt ansvarig för att bekämpa PKP, nu talar om "mörkrets återkommst". De som inte känner till dessa saker kan enkelt läsa de inlägg vi tidigare gjort i ämnet, med deras respektive länkar, och kolla de länkar som vi här lägger upp.



Att Alan García talar om han inte kommer att ställa frågor som "patriotism eller självständighet" i vägen för ett direkt deltagande i Peru av mer stridande förband från Förenta Staternas stridskrafter, är helt i linje med det aktuella läge som den peruanska reaktionen står inför: de kan inte besegra folkkriget och detta utvecklar sig med fast kurs mot segern. Att samme García säger sig ha beklagat sig inför Obama (de träffades nyligen se vårt inlägg rörande detta) för att Förenta Staterna inte ha satsat lika mycker resurser i Peru som i Colombia, är inget konstigt, han vet hur alvarligt läget är. Att han inte säger "det är nödvändigt att Förenta Staterna skickar ännu mer militär trupp för att vi ska kunna bekämpa PKP" är inget konstigt. Vi vet att det är det han menar. Det gör alla som vet något om det verkliga läget i Peru.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.