Leta i den här bloggen

tisdag 22 juni 2010

Krig i Turkiet



I de delar av Kurdistan (de norra) som ligger inom den turkiska statens gränser råder för tillfället krigstillstånd. Den kurdiska nationalistgerillan - led av PKK - har ökat sina militära aktioner. Den turkiska staten svarar med skonningslösa bombardemang mot kurdiska områden, även sådana som ligger inom den irakiska statens gränser. Nu ser det ut som om kurderna även kommer att genomföra mer aktioner i den turkiska reaktionens hjärtland. Den turkiska staten har, som vi tidigare skrivit, beslutat att i denna situation satsa på psykologisk krigsföring. Nyhetsbyrån Firat skriver idag bland annat, med anledning av offentliga deklarationer för representater från den turkiska staten, efter helgens framgångsrika gerillaattacker:

"The third point agreed related to some kind of solid psychological “war” to keep up the nation’s morale. In the statement released yesterday it's written that “the media should be more sensitive in informing the public opinion.”"


När den turkiska reaktionära pressen visar bilder på en döda civilist, som färdades i ett militärtfordon tillsammans med militär personal, och försöker framställa det som om PKK riktar in sig på civila, så ligger det helt i linje med den turkiska statens politik. Svensk borgarmedia går i ledband och skriver om att ett barn dödats (som råkar vara 17 år). Nu sägs dessutom en annan kurdisk grupp ha tagit ansvaret för dagens aktion. I denna situation blir den från staten oberoende pressens roll än viktigare för de som önskar veta vad som verkligen händer i Turkiet och Norra Kurdistan. Det är, bland annat, därför viktigt att försvara journalister som Suzan Zengin (vars fall vi tidigare rapporterat om). Sedan nio månader sitter Zengin fängslad utan rättegång, i vad som uppenbarligen är inget annat än ett försök att tysta en upprorisk röst. Kamraterna i ATIK driver en kampanj för att få henne frisläppt, om ni går in på denna sida finner ni en petition som ni kan underteckna och ett faxnummer ditt ni ska skicka era protester.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.