Leta i den här bloggen

tisdag 22 juni 2010

Gästinlägg: Björnbrum om miljöpolitik!

Vi publicerar idag ett gästinlägg från vår bloggarkollega Björnbrum, vi tackar Björn för hans fyndiga text! Håll till godo!

MAOISTER BÄTTRE ÄN MODERATER PÅ MILJÖ?


Enligt en förmodligen inte särskilt vetenskaplig undersökning som refereras här tycker moderatsympatisörer i Sverige att de inte lever särskilt miljövänligt. Det kanske är någon sorts självinsikt?

Som en motpol mot dessa skräpnissar kan vi ta de indiska maoisterna som beskrivs i Arundhati Roys stora reportage från områden som de behärskar. En svensk översättning finns här. De tar hand om allt som går att använda och återanvända. Inget "slit och släng" där inte! När gerillan lämnar en lägerplats finns bara askan från deras eldar kvar, i övrigt är det rent.

Så här ser det inte ut när Folkets BefrielseGuerilla Armé i Indien har lämnat sitt läger!

Något för rikemännen och -kvinnorna i Stockholms mer välmående och moderata distrikt att lära av, verkar det. Kanske dags att skicka Proletariatets Stålhårda Bataljoner till Lidingö och Djursholm för att prata om det olämpliga i att slänga skräp på gatan (och skit i samhällsmaskineriet). Skulle någon ändå insistera på rätten till dåligt uppförande och bensinslukande bilar kan man hänvisa till vad Lenin 1917 skrev i Staten och revolutionen om folklig kontroll:


"Ty när alla lärt sig att leda och i själva verket självständigt leder den samhälleliga produktionen, självständigt genomför registreringen och kontrollen över parasiterna, herrskapssönerna, skojarna och andra som "bevarar kapitalismens traditioner", då kommer det oundgängligen att bli ytterst svårt att undandra sig den av hela folket genomförda registreringen och kontrollen, det kommer att utgöra ett så ytterst sällsynt undantag och kommer troligen att bli bestraffat så snabbt och så hårt (ty de beväpnade arbetarna är det praktiska livets män, inte sentimentala kammarstudenter, och tål inget skämt), att nödvändigheten att följa de föga invecklade grundreglerna för allt mänskligt samliv mycket snart blir en vana."


Lenin var ju inte maoist, men hans tänkande pekar fram emot maoismen, och jag tror att en god dos leninism skulle hålla nedskräpare, slösare och naturbovar i hälsosam skräck för stränga bestraffningar. Det vore nog bättre än "utsläppsrätter" och dagens ganska tandlösa miljölagstiftning. Och om många moderater faktiskt förstår att de inte lever på ett bra sätt kanske en känsla av skuld och dåligt samvete kan bidra till förbättring. Dessa känslor kan underlättas av att det står några resoluta rödgardister och trampar utanför dörren och kräver bot och bättring!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.