Leta i den här bloggen

torsdag 22 juli 2010

Blogguppehåll till andra veckan i augusti



Vi kommer att göra ett uppehåll med bloggandet fram till andra veckan i augusti; möjligtvis kommer vi någon gång under tiden att skriva något inlägg som vi lägger upp, så det kan vara värt att titta in lite då och då och kolla läget. För att ni ska ha något att klura på under tiden lägger vi upp en mycket tankvärd text som även om den är kort slår huvudet på den berömda spiken när det gäller den revolutionära rörelsen i Sverige av idag.

"Massrörelsen (den spontana rörelsen) saknar "ideologer" som är tillräckligt teoretiskt övade för att vara fria från all vacklan. Den saknar ledare med en så bred politisk synvidd, sådan revolutionär energi, och sådan organisationstalang, att de kan skapa ett militant politiskt parti med den nya rörelsen som grund.
Allt detta för sig utgör emellertid bara halva problemet. Teoretiska kunskaper, politisk erfarenhet och organisationsförmåga är saker man kan skaffa sig, bara man har viljan att studera och skaffa sig dessa egenskaper. Men sedan slutet av 1897, och särskilt sedan hösten 1898, har det inom den ryska socialdemokratiska rörelsen kommit fram personer och tidskrifter som inte bara blundar för detta fel, utan till och med förklarar att det är en framstående dygd."
(Ett samtal med "Ekonomismens" försvarare, Lenin, 1901)

(OBS! Texten som vi länkar till kan vara lite svårläst pga taskig formatering, kopiera den och klistra in den i tex word så går det bättre)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.