Leta i den här bloggen

torsdag 15 juli 2010

Wanted

Idag finns ett nytt uttalande från Perus Kommunistiska Partis utlandsorganisation, MPP, tillgänligt på spanska här. I uttalandet tar de peruanska kamraterna upp de senaste turerna i reaktionens psykologiska krigföring och hur ett gäng förrädare spelar med i detta fula spel. Texten är framförallt relevant för dem som har god kännedom om klasskampen i Peru och riktar sig, vad vi kan förstå, främst till en peruansk publik. Hemsidan som texten publiceras på är mycket känd i Peru, då den vid många tillfällen uppmärksammats av, bland annat, de största dagstidningarna.
Som den observante läsaren av den blogg märkt, har vi under några månader knappt skrivit något om gerillaaktioner i Peru. Anledningen till det är enkel, det har knapp framkommit uppgifter om någta sådana i de nyhetskällor som vi är hänvisade till. Varför det är så kan vi naturligtvis bara spekulera om, det kan mycket väl vara så att det i djungel och höglandsområdena faktiskt förekommer en hel del strider men detta tystas ner av militären. Sådant har ofta förekommit. En mer kvalificerad gissning är dock att PKP använder det andrum som man fått genom att slå tilbaka reaktiones storoffensiv under för året, nu använder tiden till att expandera sin verksamhet till andra delar av landet som man förlorade under de svåra år som man genomgick under 90-talet. Det har förekommit uppgifter i den reaktionära pressen om att man har börjat utveckla verksamheten såväl i de norra som sydöstra delarna av landet. Men, som sagt, det som vi nu sysslar med är spekultation.
Det som dock är i allra högsta grad verkligt är att Förenta Staterna är högst medvetna om att man förlorar mark i kampen mot de peruanska maoisterna. Tidigare har man försökt ge sken av att de nordamerikanska trupper som finns i landet inte utan särskillt tillstånd får lov att delta i aktioner som inte är "rena" "anti-drogaktioner". Nu ser det dock ut som om man helt släpper låsasleken. Det som åtminstone är klart är Förenta Staterna har utfäst en belöning på fem miljoner US-dollar, styck, för två påstådda ledare för PKP (en av de båda är dock en ökänd kapitulant). Tidigare hade dessa två ett pris på sitt huvud som var en miljon peruanska Soles, vilket motsvarar ungefär 350.000 dollar, men den belöning var utsatt av den peruanska reaktionära staten. Nu har alltså priset stigit rejält, och det är helt säkert inte orsak. Snart är det region och kommunalval i Peru, och nästa år är det President-val. Om maoisterna har expanderat sin verksamhet till fler delar av landet, då kommer vi att få se tydliga bevis på det i en massiv bojkottkampanj som med all säkerhet kommer göra väsen av sig inte bara i Peru utan även internationellt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.