Leta i den här bloggen

måndag 12 juli 2010

Colombia, Filippinerna, Kurdistan, Nordirland, Indien och en artikel av Myrdal


Colombia: I helgen ägde flera strider rum mellan FARC-gerillan och den colombianska statens styrkor. I lördags dödades tre poliser, två soldater och två andra reaktionärer i strider i de södra delarna av landet. Igår dödades 10 soldater ur den colombianska armén i strider med FARC i Arauca-provinsen. I en attack mot en gerillabas ska FARC-kämpar ha gjort exemplariskt motstånd för att skydda en viktig ledare i organisationen och även om flera kämpar ska ha stupat i striderna så lyckades man förhindra att reaktionen genomförde sin plan.
Filippinerna: I fredags genomförde enheter ur Nya Folkarmén ett framgångsrikt bakhåll på ön Luzón. I aktionen, som ägde rum ca 30 mil från huvudstaden Manilla, dödades sju soldater ur den reaktionära armén och maoisterna kunde konfiskera två grantkastare, fyra automatkarbiner och annan militär utrustning.
Norra Kurdistan/Turkiet: I de delar av Kurdistan som ligger inom den turkiska statens gränser har massiva proester genomförts mot den turkiska arméns offensiv mot PKK-gerillan. Demostrationer som hållts har på flera plaster attackerats av kravallpolis, men de kurdiska ungdommarna har modigt trätt fram och fösvarat dem. Igår attackerades en demostration i Dogubayazit-distriktet i Agri-provinsen och en annan i Diyarbakir, där femtusen demostranter kämpade mot polisen. Även i Istanbul har sammanstöttningar ägt rum; i lördags utkämpades hårda gatukamper i Gazi-kvarteren. Värt att lägga på minnet i sammanhanget är att den som i Turkiet skyddar en demostration mot polisangrepp riskerar att dömas som "terrorist" vilket som bekant har svåra följder.
Nordirland: I det ockuperade Nordirland sägs fred råda, men även där förekommer väpnad kamp. Irlandinformation.se skriver utförligt därom, läs deras rapporter här.
Indien: I delstaten Bihar konfiskerade kämpar ur Folkets Befrielsegerillaarmé natten till idag en mängd skjutvapen från lokala reaktionärer, aktionen ägde rum i byn Loda i Kaimur-distriktet.I Malkangiri-distriktet i delstaten Orissa genomförde maoistgerillan flera olika sabotageaktioner i lördags; kamraterna sprängde bland annat en mobiltelefonmast, en temporär militärförläggning och en kommunbyggnad. I delstaten Jharkhand likviderade i lördags revolutionärerna två reaktionärer i Simdega-distriktet.
I delstaten Västbengalen likviderade kamrater natten till söndagen en polisspion i Paschim Medinipur-distriktet; andra enheter ur den revolutionära armén likviderade en lokal reaktionär boss och hans hantlangare i West Midnapore-distriktet.
Myrdal: En svensk översättning av en artikel av Jan Myrdal, som tidigare publicerats i den indska tidskriften Frontier, finns nu tillgänglig här. Artiklen är välskriven och intressant och rekomenderas varmt. Myrdals tankar om hur tvålinjerskampen utvecklas inom Indiens Kommunistiska Parti (maoisterna) bör tas för vad de är: en framstegvänlig intellektuells spekultationer.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.