Leta i den här bloggen

måndag 7 november 2011

Teori: Mao om oktoberrevolutionens betydelse





REVOLUTIONÄRER I HELA VÄRLDEN, FÖRENA ER TILL KAMP MOT IMPERIALISTISK AGGRESSION!


Vid denna tid, då de klassmedvetna arbetarna och alla verkliga revolutionärer i hela världen jublande firar den stora socialistiska Oktoberrevolutionens 31-årsdag, erinrar jag mig en välbekant artikel av Stalin som skrevs på denna revolutions första årsdag i november 1918. I denna artikel sade Stalin:

Oktoberomvälvningens väldiga, världsomfattande betydelse består ju huvudsakligen däri, att den:

1. utvidgat den nationella frågans ram genom att förvandla den från en särfråga om kampen mot det nationella förtrycket till den allmänna frågan om de förtryckta folkens, koloniernas och halvkoloniernas befrielse från imperialismen;

2. öppnat breda möjligheter och verkliga vägar för denna befrielse, varigenom den i betydande grad underlättat befrielseverket för Orientens och västerlandets folk genom att dra in dem i den allmänna strömfåran av den segerrika kampen mot imperialismen;

3. härigenom slagit en bro mellan det socialistiska västerlandet och den förslavade Orienten och skapat en ny revolutionsfront från västerlandets proletärer över revolutionen i Ryssland till Orientens förtryckta folk mot världsimperialismen.

Historien har utvecklats i den av Stalin angivna riktningen. Oktoberrevolutionen har öppnat breda möjligheter för folkens befrielse i hela världen och öppnat de verkliga vägarna till den. Den har skapat en ny revolutionsfront mot världsimperialismen vilken sträcker sig från proletärerna i väster över den ryska revolutionen till de förtryckta folken i öster. Denna revolutionsfront har skapats och utvecklats under Lenins och, efter hans död, Stalins lysande vägledning.

Om det skall bli en revolution måste det finnas ett revolutionärt parti. Utan ett revolutionärt parti, utan ett parti byggt på marxismen-leninismens revolutionära teori, är det omöjligt att leda arbetarklassen och folkets breda massor till seger över imperialismen och dess hejdukar. Mer än etthundra år har förflutit sedan marxismen föddes, men det var först till följd av de exempel de ryska bolsjevikerna gav, såsom ledare för Oktoberrevolutionen, det socialistiska uppbygget och krossandet av den fascistiska aggressionen, som revolutionära partier av ny typ bildades och utvecklades i världen. Med tillkomsten av revolutionära partier av ny typ har världsrevolutionen ändrat ansikte. Förändringen har varit så stor att omvandlingar, som för den äldre generationens människor är fullständigt ofattbara, kommit till stånd under eld och dån. Kinas kommunistiska parti är ett parti som byggts och utvecklats med Sovjetunionens kommunistiska parti som förebild. Med tillkomsten av Kinas kommunistiska parti fick den kinesiska revolutionen en helt ny inriktning. Är inte detta faktum klart nog?

Den revolutionära enhetsfronten i världen med Sovjetunionen i spetsen besegrade fasciststaterna Tyskland, Italien och Japan. Detta var ett resultat av Oktoberrevolutionen. Om det inte hade förekommit någon Oktoberrevolution, om Sovjetunionens kommunistiska parti inte hade existerat och om Sovjetunionen och den av Sovjetunionen ledda antiimperia-listiska revolutionära enhetsfronten i öster och väster inte funnits till, skulle man då kunnat föreställa sig seger över de fascistiska staterna Tyskland, Italien och Japan jämte deras hejdukar? Om Oktoberrevolutionen öppnade breda möjligheter till befrielse av arbetarklassen och de förtryckta folken i världen samt öppnade verkliga vägar för denna, så har segern i det antifascistiska Andra världskriget öppnat ännu bredare möjligheter till befrielse av arbetarklassen och de förtryckta folken i världen och har öppnat ännu mera verkliga vägar för den. Det skulle vara ett stort misstag att underskatta betydelsen av segern i Andra världskriget.

Efter segern i Andra världskriget har den amerikanska imperialismen och dess hejdukar i olika länder intagit de fascistiska Tysklands, Italiens och Japans plats och förbereder febrilt ett nytt världskrig och hotar hela världen. Detta återspeglar den kapitalistiska världens ytterliga förfall och dess fruktan för sin förestående undergång. Denna fiende är fortfarande stark, därför måste alla de revolutionära krafterna i varje land förena sig, och de revolutionära krafterna i samtliga länder måste likaledes förena sig, måste skapa en antiimperialistisk enhetsfront med Sovjetunionen i spetsen och föra en riktig politik. I annat fall blir det omöjligt att segra.

Denna fiende står på en svag och bräcklig grund, han befinner sig i inre upplösning, han har fjärmat sig från folket, han står inför ekonomiska kriser, som han inte kan ta sig ur. Därför kan han besegras. Det skulle vara ett mycket stort misstag att överskatta fiendens styrka och underskatta styrkan hos de revolutionära krafterna.

Under Kinas kommunistiska partis ledning har nu väldiga segrar vunnits i det kinesiska folkets stora demokratiska revolution, som riktar sig mot den amerikanska imperialismens ursinniga aggression i Kina och mot den förrädiska, diktatoriska och reaktionära kuomintangregeringen som har slaktat det kinesiska folket i inbördeskrig. Under de två åren från juli 1946 till juni 1948 har Folkets Befrielsearmé, som leds av Kinas kommunistiska parti, slagit tillbaka angreppen från den reaktionära kuomintangregeringens 4.300.000 soldater och gått över från defensiven till offensiven. Under dessa två års strider (utvecklingen sedan juli 1948 ej medräknad) har Folkets Befrielsearmé tillfångatagit och utplånat 2.640.000 man av Kuomintangs trupper. Kinas befriade områden omfattar nu över 2.350.000 kvadratkilometer, eller 24,5 procent av landets alla 9.597.000 kvadratkilometer. De har en befolkning av 168 miljoner eller 35,3 procent av landets 475 miljoner invånare, och de innesluter 586 större och mindre städer eller 29 procent av landets samtliga 2.009 städer. Till följd av att vårt parti beslutsamt lett bönderna till att genomföra reformen av jordsystemet har jordfrågan blivit grundligt löst i områden med en befolkning på omkring 100 miljoner, och jord tillhörande godsägare och rika bönder av den gamla typen har blivit mer eller mindre lika fördelad bland bönderna, i första hand bland de fattiga bönderna och lantarbetarna. Medlemsantalet i Kinas kommunistiska parti har ökat från 1.210.000 år 1945 till 3.000.000 i dag. Kinas kommunistiska partis uppgift är att förena de revolutionära krafterna i hela landet till att driva ut den amerikanska imperialismens aggressionsstyrkor, störta Kuomintangs reaktionära välde och upprätta en enad, demokratisk folkrepublik. Vi vet att vi alltjämt har många svårigheter framför oss. Men vi är inte rädda för dem. Vi tror att svårigheterna kan och ska övervinnas.

Oktoberrevolutionens ljus strålar över oss. Det kinesiska folket, som lidit så länge, måste vinna sin befrielse och är fast övertygat om att det kan det. I det förflutna fördes Kinas revolutionära kamp alltid isolerat, men efter Oktoberrevolutionens seger är den inte längre isolerad. Vi åtnjuter stöd från de kommunistiska partierna och arbetarklassen i världen. Detta insåg dr Sun Yat-sen, den kinesiska revolutionens härold, som upprättade politiken att sluta förbund med Sovjetunionen mot imperialismen. På sin dödsbädd skrev han ett brev till Sovjetunionen såsom en del av sitt testamente. Det är Chiang Kai-sheks banditgäng i Kuomintang som förråder Sun Yat-sens politik, har ställt sig på den kontrarevolutionära imperialistiska frontens sida och bekämpar folket i sitt eget land. Men inom kort kommer folk att få bevittna hur det kinesiska folket fullständigt förintar hela Kuomintangs reaktionära regim. Det kinesiska folket är modigt och Kinas kommunistiska parti likaså, och de är beslutna att befria hela Kina.

Mao Tsetung, November 1948

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.