Leta i den här bloggen

torsdag 22 juli 2010

Blogguppehåll till andra veckan i augusti



Vi kommer att göra ett uppehåll med bloggandet fram till andra veckan i augusti; möjligtvis kommer vi någon gång under tiden att skriva något inlägg som vi lägger upp, så det kan vara värt att titta in lite då och då och kolla läget. För att ni ska ha något att klura på under tiden lägger vi upp en mycket tankvärd text som även om den är kort slår huvudet på den berömda spiken när det gäller den revolutionära rörelsen i Sverige av idag.

"Massrörelsen (den spontana rörelsen) saknar "ideologer" som är tillräckligt teoretiskt övade för att vara fria från all vacklan. Den saknar ledare med en så bred politisk synvidd, sådan revolutionär energi, och sådan organisationstalang, att de kan skapa ett militant politiskt parti med den nya rörelsen som grund.
Allt detta för sig utgör emellertid bara halva problemet. Teoretiska kunskaper, politisk erfarenhet och organisationsförmåga är saker man kan skaffa sig, bara man har viljan att studera och skaffa sig dessa egenskaper. Men sedan slutet av 1897, och särskilt sedan hösten 1898, har det inom den ryska socialdemokratiska rörelsen kommit fram personer och tidskrifter som inte bara blundar för detta fel, utan till och med förklarar att det är en framstående dygd."
(Ett samtal med "Ekonomismens" försvarare, Lenin, 1901)

(OBS! Texten som vi länkar till kan vara lite svårläst pga taskig formatering, kopiera den och klistra in den i tex word så går det bättre)

Gerillaaktioner i Indien och Filippinerna

Indien: I delstaten Västbengalen saboterade maoistgerillan idag en motorväg i distriktet West Midnapore. Kamraterna sprängde bort ett helt stycke av vägen som blev helt obrukbar. Medlemmar ur "the People’s Committee against Police Atrocity", som sedan i måndags genomför protestaktioner, mot den tortyr som människor i området regelbundet utsätts för av reaktiones trupper, blockerade två andra vägar.
Filippinerna: I provinsen Davao del Norte på ön Mindanao genomförde i tisdags enheter ur Nya Folkarmé ett framgångsrikt bakhåll mot en patrull ur den reaktionära armén. Två paramilitärer som ingick i armépatrullen dödades och två soldater sårades. Maoisterna kunde konfiskera tra automatkarbiner. Inga förluster bland kamraterna.

onsdag 21 juli 2010

Gerillaaktioner i Peru, Filippinerna och Norra Kurdistan


Peru: Enheter ur Folkets Befrielsearmé genomförde idag propagandaaktioner i närheten av staden Huamanga som är departementshuvudstad för Ayacucho, kamraterna satte upp röda fanor med hammaren och skäran i orten Alpachaca (inte att förväxla med sjön med samma namn). Aktionen ges stor uppmärksamhet i de reaktionära lokalpressen för det visar att tungt beväpnade gerillaförband kan röra sig i princip fritt i en viktig stads omedelbara närhet, trots att det där, som i fallet Huamanga, finns såväl en stor armébas som stridande enheter ur Förenta Staternas armé.
Filippinerna: Nya Folkarmén har låtit meddela att man den 13 juli i år, i enlighet med ett beslut i den lokala folkdomstolen, likviderade borgmästaren i kommunen Giporlos i provinsen Eastern Samar. I ett utförligt uttalande redogör kamraterna för grunderna till aktionen, läs det här.
Norra Kurdistan: Angående en av de aktioner som vi rapporterade om igår, har nu nya uppgifter framkommit. I attacken mot den turkiska arméns specialstyrkor i Çukurca distriket i provinsen Hakkari, dödades 30 av reaktionens soldater och inte sex som vi tidigare rapporterat. Idag genomförde PKK-gerilla en sabotageaktion mot en gas-pipeline i distriket Dogubeyazit i Agri-provinsen. Idag uppmärksammar svensk borgarmedia en artikel med en PKK-ledare som publiceras av BBC. I artiklen lägger PKK-ledaren samma bekanta kapitulationistiska linje som vi tidigare kritiserat, inget nytt alltså. Utan tvekan ligger framtiden för det kämpande kurdiska folket inte hos den nuvarande PKK-ledningen, den ligger hos de verkligt revolutionära partier som verkar i Turkiet och Norra Kurdistan.

tisdag 20 juli 2010

Gerillaaktioner i Norra Kurdistan och Indien

Norra Kurdistan: På svenska tidningars websidor kan man idag läsa notiser om gerillaaktioner genomförda i Norra Kurdistan. Redan igår sprängde den PKK-ledda gerillan i Çukurca-distriket i den turkiska statens provins Hakkari en mina mot ett trupptransportfordon tillhörande den turkiska armén, elva av reaktionens soldater och den civilanställde som körde fordonet sårades. Natten till idag genomfördes, i samma distrikt, ett bahåll mot en bas tillhörande den turkiska arméns specialstyrkor, sex soldater dödades och sjutton sårades. Inga uppgifter finns om förluster bland nationalistgerillan.
Indien: I delstaten Västbengalen likviderade maoistgerillan två polisspioner natten till idag. Aktionen ägde rum i byn Sindurpur village i Purulia-distriktet. De båda gangstrarna tillhörde ett socialfascistiskt parti.

måndag 19 juli 2010

Medveten manipulation eller bara för dåligt?



Det har inträffat en tragisk tågolycka i Indien. Svensk media rapporterar flitigt. Men i svensk borgarmedia ges rapporteringen i den inleddande rapporteringen en vinkel som gör att läsaren får intrycket av att de indiska maoisterna har för vana att ställa till blodbad genom aktioner riktade mot passagerartåg. Bland annat näms en händelse för några månader sedan där ett stort antal personer dog - en aktion som Indiens Kommunistiska Parti (maoisterna) överhuvudtaget inte hade något att göra med, vilket man på alla sätt tydliggjort, bland annat med ett uttalande. De indiska revolutionärerna genomfört - precis som motståndsrörelserna i Europa under andra världskriget - sabotage mot den reaktionära statens infrastruktur, men de attackerar bestämt inte passagerartåg. Att man skulle ha kopplat om järnvägsrälsen för att få två tåg att krocka, är helt befängt - vilket alla som vet något om hur maoisterna arbetar tar för självklart. Därför är också internationell media något mer balanserad i sin rapportering. Vissa tidningar redogör till och med för att den indiska polisen faktiskt utesluter sabotage överhuvudtaget. De enda som hävdar att maoisterna ligger bakom är indiska reaktionära politiker som har det synnerligen illa dolda syftet att svartmåla maoisterna. Det borde vara självklart till och med för ett så värdelöst släkte som svenska journalister. Antingen har de svenska tidningarna med glädje publicerat uppgifter som de förstått är ren manipulation, eller så är de "bara" rent allmänt värdelösa. Antagligen ligger svaret någonstans därimellan: de är fullkomligt ohederliga och värdelösa därför att de är förblindade i sitt klasshat mot den verkligt revolutionära rörelse omfattar miljoner arbetare och bönder i Indien. Sen att de inte fattar att man faktiskt ganska enkelt kan dubbelkolla deras utsagor gör dem bara patetiska.

fredag 16 juli 2010

Ett viktigt domslut i Tyskland


Igår dömdes två turkiska anti-imperialister till fängelse i Tyskland. Den 36-årige Devrim G. dömdes till 4 år och tio månaders fängelse, av vilka han redan suttit av 3 år och åtta månader. Den 48-årige Ahmet Düzgün Y. dömdes till fem år och fyra månadet, även han har redan suttit av 3 år och åtta månader. De dömdes enligt den tyska strafflagens paragraf 129b, vilken gäller brottet "medlemskap i utländsk terroristsammanslutning" - paragraf 129a gäller inhemska dito. De båda dömdes för medlemskap i Revolutionära Folkbefrielsepartiet-Fronten (DHKP-C), vilket är en organisation som har Che Guevara som huvudinspriationskälla och som då och då genomför väpnade aktioner i Turkiet. De båda döms för att tillhöra organisationens "bakfront", dvs dess utlandsorganisation. Domslutet kom efter en process som varat i närmare två och ett halvt år och de båda dömda ska även betala rättegångskostnaderna på motsvarande ungefär 25 miljoner kronor. Efter de båda suttit av sina fängelsestraff riskerar båda utvisning till Turkiet. DHKP-C är uppsatt på Europeiska Unionens "terrorlista".

I domslutet sägs Devrim G. ha varit "regionsansvarig" för ett bestämt geografiskt område i Tyskland och Ahmet Düzgün Y. sägs ha varit juristiskrådgivare och "områdesansvarige" (ett mindre geografiskt område i Tyskland). Den "kriminella verksamhet" som de båda ska ha bedrivt ska ha bestått i att de sålt tidningar (legala sådana), hållt föredrag om de politiska situationen i Turkiet och om de politiska fångarnas situation där, och samlat in pengar. Rörande det sistnämda är det viktigt att beakta att det i sägs ha samlat in pengar till verksamheter i Tyskland (lokalkostnader och liknande) och till olika legala projket i Turkiet, dessa pengar ska - enligt domstolen - ha kommit DHKP-C till goda. Devrim G. ska även ha haft kännedom om vapensmuggling, men döms inte för att ha deltagit i någon sådan. Ahmet Düzgün Y. ska ha begått "brottet" att leda interna studieträffar för politiskt skolning (notera att det ej rör sig om militärträning eller dylikt) och att som jurist ha företrätt DHKP-Cs generalsekreterare.

Som "bevis" för dessa påståenden har huvudsakligen två vittensmål använts. Det ena har kommit från Hüseyin Hiram, som är en pysikiskt sjuk - av domstolen erkänt - turkisk medborgare som arbetat som dubbelagent för den turkiska säkerhetstjänsten MIT inom det tyska "Författningsskyddets" (motsvarar ungefär svenska SÄPO) avdelning i Rheinland-Pfalz. Det andra kommer från Serdar Bayraktutan, som är chef för Istanbulspolisens särskillda avdelning för DHKP-C, som i Turkiet är inblandad i otaliga förundersökningar rörande misstankar om polistortyr. Även andra vittnesmål från säkerhetstjänst folk har förekommit, men de har huvudsakligen bestått av att ge trovärdighet åt de båda huvudvittnena.

Rättegången hölls i det ökända Stammheim-fängelset i Stuttgart, det fängelse i vilket ledningen för RAFs "första generation" mördades av den tyska staten. Processen kan närmast liknas vid en skenrättegång. Utöver den absurda bevisföringen så har domaren konstant givit åklagarsidan fördelar och uppträtt öppet partiskt, de anklagades advokater har förolämpats och vittnes som vittnat till förmån har direkt hotats av domaren ("du riskerar att utvisas om du ljuger") osv.

I domslutet näms den "Anatoliska Federationen", och till den flera anslutna föreningar som en "täckorganisation" för DHKP-C. Den "Anatoliska Federationen" är en helt legal, registrerad, förening som får föreningsbidrag från tyska myndigheter.

Det är inte första gången som folk döms i Tykland för påstått medlemskap i DHKP-C, förra året dömdes tre andra till mellan 2 år och elva månader och fem års fängelse för samma brott. I Düsseldorf pågår en annan rättegång mot ytterligare tre. I början av nuvarande vecka utlämandes en påstådd ledare för DHKP-C från Frankrike till Tyskland för att stå tillsvars för samma "brott".

Varför är detta viktigt?


Innebörden i domslutet är att om du är medlem i vad som - av tyska myndigheter - klassas som en utlandsorganisation tillhörande en organisation somär uppstatt på EUs terrorlista, så ska du dömmas till fängelse. Och detta utan att du har begått någon handling som i sig är olaglig i Tyskland. Det betyder att allt solidarietsarbete som genomförs med en sådan organisation helt enkelt kriminaliseras. Att Tyskland dessutom på denna grundval begär folk utlämnade från andra europeiska länder visar att det inte bara innebär ett hot mot personer bosatta i landet. Det är viktigt att komma ihåg att de dömda inte döms i Turkiet eller av turkiska myndigheter utan i Tyskland, för saker de gjort i Tyskland - hållt föredrag, lett studiecirklar, sålt legala tidningar osv. Med denna typ av dommar öppnas vägen upp för att kasta alla de i fängelse som på något sätt organiserat stödjer tex. Filippinernas Kommunistiska Parti, Perus Kommunistiska Parti, FARC, ETA eller IRA.

Nu är det dock inte bara paragraf 129 som är ett problem för de som bedriver anti-imperialistiskt arbete i landet. Tyskland har nämligen en ännu vär lag: paragraf 34 i utrikeshandelslagen. Enligt denna paragraf är det brottsligt att på något sätt ens försöka ställa ekonomiska medel til förfogande som kan anses vara till gagn för en "terroristorganisation". Och det här med till gagn är otroligt brett. För visa hur lagen är tillämpar gör vi ett teoretiskt exempel. En grupp framstegsvänner i Berlin anser att kampen i Nordirland är viktig och vill arrangera ett föredrag. För detta hyr de en lokal för att annordna en fest för att samla in pengar så att de kan betala en biljett för en person ur den republikanska rörelse så att denna kan resa till Berlin och berätta vad som händer i Nordirland. Festen blir dock ett misslyckande och de berlinska framstegsvännerna går rent av med förlust, ingen biljett köpes och inget föredrag hålls. Enligt paragraf 34 i den tyska utrikeshandelslagen kan de ändå dömmas till upp til femton års fängelse om den tyska staten anser att berlinarna haft för avsikt att samla pengar till ett ändamål som kunde vara till gagn för IRA.

Ännu en aspekt av det hela är att varje ansökan om politisk asyl som gjorts innan "terrorlistan" upprättades av medlemmar och sympatisörer till någon av de där uppsatta organisationerna, i praktiken blir en självangivelse. En person som sagts sig tex. varit medlem av en organisation med någon form av anknytning till tex PKK måste kunna bevisa att den inte längre är medlem i organisationen i fråga.

Sådant är rättsläget för anti-imperialister att beakta när man gör solidaritetsarbete i Tyskland. Som nämnts tidigare, Tyskland har redan fått en person utlämmnad från ett annat EU-land för att dömmas enligt paragraf 129b; det är inte alls omöjligt att man i framtiden vill få folk utlämnade från Sverige. Om likande lagar gällt i Sverige under 60 och 70-talen skulle hela den svenska Vietnam-röreslen ha kastats i fängels. Välkommen till Eu år 2010.

Som ett svar på posten


Igår skrev vi om hur det varit relativt snålt med rapporter om gerillaaktioner i Peru. Kamraterna gav svar på tal, antagligen dock inte för att någon i Peru skulle råka läsa denna beskedliga blogg. Igår genomförde nämligen enheter ur Folkets Befrielsearmé flera olika proppagandaaktioner i byarna Angashyacu, Colpa, San Francisco och Río Frío, vilka alla ligger i distriket José Crespo y Castillo i departemente Huánuco. Möten hölls med bönderna, man delade ut flygblad i vilka Perus Kommunistiska Partis politik framläggs och man dekorerade omgivningarna genom att hänga upp röda fannor med hammaren och skäran.

Liberation International

Här kan ni läsa april-juni nummert av Liberation International som publiceras av Filippinernas Nationella Demokratiska Fronts internationella informationskontor. Tidskriften ger mycket konkret information om hur folkkriget i landet utvecklas. När man beaktar de siffror som kamraterna framlägger på de revolutionära styrkornas tillväxt, så ter sig det inte alls omöjligt att man kan nå den strategiska jämvikten inom fem år - vilket är Filippinernas Kommunistiska Partis plan. Ta er tid och läs Liberation International!

Maoister i DN!

Idag skriver Dagens Nyheter om folkkriget som förs i Indien under ledning av Indiens Kommunistiska Parti (maoisterna). Artiklen utmärker sig på så sätt att den innehåller knappt någon desinformation vilket för en svensk borgartidning är anmärkningsvärt. Naturligtvis skrivs det saker som "skyddspengar" och andra felaktigheter men ändå är artiklen förhållandevis balancerad. Läs den här.

torsdag 15 juli 2010

Wanted

Idag finns ett nytt uttalande från Perus Kommunistiska Partis utlandsorganisation, MPP, tillgänligt på spanska här. I uttalandet tar de peruanska kamraterna upp de senaste turerna i reaktionens psykologiska krigföring och hur ett gäng förrädare spelar med i detta fula spel. Texten är framförallt relevant för dem som har god kännedom om klasskampen i Peru och riktar sig, vad vi kan förstå, främst till en peruansk publik. Hemsidan som texten publiceras på är mycket känd i Peru, då den vid många tillfällen uppmärksammats av, bland annat, de största dagstidningarna.
Som den observante läsaren av den blogg märkt, har vi under några månader knappt skrivit något om gerillaaktioner i Peru. Anledningen till det är enkel, det har knapp framkommit uppgifter om någta sådana i de nyhetskällor som vi är hänvisade till. Varför det är så kan vi naturligtvis bara spekulera om, det kan mycket väl vara så att det i djungel och höglandsområdena faktiskt förekommer en hel del strider men detta tystas ner av militären. Sådant har ofta förekommit. En mer kvalificerad gissning är dock att PKP använder det andrum som man fått genom att slå tilbaka reaktiones storoffensiv under för året, nu använder tiden till att expandera sin verksamhet till andra delar av landet som man förlorade under de svåra år som man genomgick under 90-talet. Det har förekommit uppgifter i den reaktionära pressen om att man har börjat utveckla verksamheten såväl i de norra som sydöstra delarna av landet. Men, som sagt, det som vi nu sysslar med är spekultation.
Det som dock är i allra högsta grad verkligt är att Förenta Staterna är högst medvetna om att man förlorar mark i kampen mot de peruanska maoisterna. Tidigare har man försökt ge sken av att de nordamerikanska trupper som finns i landet inte utan särskillt tillstånd får lov att delta i aktioner som inte är "rena" "anti-drogaktioner". Nu ser det dock ut som om man helt släpper låsasleken. Det som åtminstone är klart är Förenta Staterna har utfäst en belöning på fem miljoner US-dollar, styck, för två påstådda ledare för PKP (en av de båda är dock en ökänd kapitulant). Tidigare hade dessa två ett pris på sitt huvud som var en miljon peruanska Soles, vilket motsvarar ungefär 350.000 dollar, men den belöning var utsatt av den peruanska reaktionära staten. Nu har alltså priset stigit rejält, och det är helt säkert inte orsak. Snart är det region och kommunalval i Peru, och nästa år är det President-val. Om maoisterna har expanderat sin verksamhet till fler delar av landet, då kommer vi att få se tydliga bevis på det i en massiv bojkottkampanj som med all säkerhet kommer göra väsen av sig inte bara i Peru utan även internationellt.

onsdag 14 juli 2010

Ännu ett mord


Idag läser vi notiser om att ännu en arbetare i sverige dött i vad som kallas en "olycka". Att folk måste syssla med industriarbete klockan kvart i tre på natten, är inte en tillfällighet. Det är för att det är nödvändigt för att maximera arbetsköparnas profiter. Det hetsas allt mer på arbetsplatserna, "arbetsskyddet" försämras radikalt. Flera arbetare i landet kommer i år att offras på profitens altare. Nästa år också. Och nästa igen, tills den dag då arbetarklassen här i landet lär sig att slå tillbaka och ge utsugarna det de förtjänar och det med ränta.

tisdag 13 juli 2010

Historia: "Manouchian-gruppen"


Från allehanda småborgare får vi ofta höra klagosånger om hur fruktansvärda dagens revolutionärer är, hur hemskt det är att de skjuter sammarbetsmän, bränner ner hus, saboterar infrastruktur, osv, osv utan ände. Att småborgare gnäller när den rådande ordningen hamras sönder är i sig inget konstigt, de gör det för att det är deras förhoppningar om en framtid i denna gamla ordning som raseras. Typiskt för småborgaren är att han är en moralisk hycklare och politisk opportunist. Så det är inte konstigt att småborgaren ofta önskar framställa sig själv som "vänster" eller dylikt. Då talar han gärna om tidigare revolutioner, om oktoberrevolutionen, om spanska inbördeskriget, om kampen i Vietnam och vad tusan som helst. Så länge revolutionen inte är en kännbar verklighet utan något som man kan disskutera på tryggt avstånd från det verkliga händelseförloppet är det mesta underbart. Men när revolutionen tränger sig på för mycket, då kommer reservationerna, gnället, "kritiken" och avståndstagandena. För att avslöja dessa opportunister är det viktigt att vi känner till inte bara revolutionens omedelbara praktik utan även vår historia, för den tillhör de som kämpar idag och inte den hycklande småborgaren. I detta syfte vill vi göra våra läsare uppmärksamma på den så kallade "Manouchian-gruppen", som var en avdelning kämpande kommunister i den franska motståndsrörelsen under andra världskriget. En grupp "invandrare" som gav prov på en proletär internationalism som inte står någon efter - speciellt om man betänker de ståndpunkter som under denna period var dominerande i Frankrikes Kommunistiska Parti. De "dödade oskyldiga" och "förstörde för det civila samhället" enligt nazisterna och deras sammarbetsmän som utnämde dem till "brottets armé". De sysslade alltså med exakt samma saker som dagens väpnade revolutionära rörelser. För oss är "Manouchian-gruppen" hjältar i den proletära revolutionens historia, precis som de som idag följer i deras fotspår i nuet. Läs om dessa våra kamrater här och här (klicka även på de andra kämparnas namn). De gav sin liv för friheten och de förstod att dö som revolutionärer. Nedan ett utdrag ur Missak Manouchians sista brev.

"I will soon die with 23 of my comrades, with the courage and the serenity of a man with a peaceful conscience; for, personally, I've done no one ill, and if I have, it was without hatred. Today is sunny. It’s in looking at the sun and the beauties of nature that I loved so much that I will say farewell to life and to all of you, my beloved wife, and my beloved friends. I forgive all those who did me evil, or who wanted to do so, with the exception of he who betrayed us to redeem his skin, and those who sold us out. I ardently kiss you, as well as your sister and all those who know me, near and far; I hold you all against my heart. Farewell. Your friend, your comrade, your husband.

Manouchian Michel"

Gatukamp i Nordirland och gerillaaktioner i Indien och Norra Kurdistan

Nordirland: I det ockuperade Nordirland utkämpas hårda gautkamper. Läs utförliga och korrekta rapporter här.
Indien: Natten till idag genomförde kämpar ur Folkets Befrielsegerillaarmé en aktion i Dantewada-distriktet i delstaten Chhattisgarh. Kamraterna attackerade en anläggning tillhörande ett statligt gruvbolag i syfte att konfiskera sprängmedel, eldstrid utbröt med de tungt beväpnade säkerhetsvakterna och en del fordon sattes i brand. I nuläget är det oklart huruvida maoisterna fick med sig det de sökte eller ej.
Norra Kurdistan: Det Kurdiska Folkets Försvarsstyrkor, vilket är den PKK-ledda nationalistarméns officiella namn, har publicerat en redogörelse för aktioner som man genomfört under de senaste dagarna, vi publicerar nyhetsbyrån Firats sammanfattning nedan:

"Defence Forces of the Kurdish People HPG sources reported that 4 JITEM members scouting in Catak district of Van province were killed in two different ambushes on 10 July.

Reprisal in Pervari

It is also reported that Kurdish Women’s Army YJA Star guerrillas attacked an armoured military vehicle carrying 7 military personnel in Pervari district of Siirt on 11 July. However, due to clashes broke out after the ambush the losses of the Turkish army has not been confirmed. The ambush was reprisal against the attack of the Turkish army in which several guerrillas have lost their lives.

Petrol station attack in Cukurca

HPG also claimed responsibility for the attack against petrol station in Cukurca district of Hakkari which was providing the army with petrol. While no one was hurt in the sabotage, the station was completely destroyed.

Ambush in Varto

HPG released the details of the ambush in Varto district of Mus which was carried against the District Security Directorate. It is stated that HPG guerrillas seized a car belonging to an AKP member which was used for the attack. As a result one police has been killed and 3 others were injured.

Forest fire in Haftanin

HPG reported that following mortar shell and howitzer attacks of yesterday by the Turkish army on Haftanin region Sesdara, Mêrgesisê, Kanisêvê, Alanis Vadisi ile Alanis, Ava Gûzê and Lawikê Xerip hills caught fire.

Turkish Army withdraws

HPG stated that the operation by the Turkish army in Eruh district of Siirt was ended and the soldiers withdrew from Çiyayê Cina, Gunde Çiyayê Lodê und Pivaz hills."

måndag 12 juli 2010

Colombia, Filippinerna, Kurdistan, Nordirland, Indien och en artikel av Myrdal


Colombia: I helgen ägde flera strider rum mellan FARC-gerillan och den colombianska statens styrkor. I lördags dödades tre poliser, två soldater och två andra reaktionärer i strider i de södra delarna av landet. Igår dödades 10 soldater ur den colombianska armén i strider med FARC i Arauca-provinsen. I en attack mot en gerillabas ska FARC-kämpar ha gjort exemplariskt motstånd för att skydda en viktig ledare i organisationen och även om flera kämpar ska ha stupat i striderna så lyckades man förhindra att reaktionen genomförde sin plan.
Filippinerna: I fredags genomförde enheter ur Nya Folkarmén ett framgångsrikt bakhåll på ön Luzón. I aktionen, som ägde rum ca 30 mil från huvudstaden Manilla, dödades sju soldater ur den reaktionära armén och maoisterna kunde konfiskera två grantkastare, fyra automatkarbiner och annan militär utrustning.
Norra Kurdistan/Turkiet: I de delar av Kurdistan som ligger inom den turkiska statens gränser har massiva proester genomförts mot den turkiska arméns offensiv mot PKK-gerillan. Demostrationer som hållts har på flera plaster attackerats av kravallpolis, men de kurdiska ungdommarna har modigt trätt fram och fösvarat dem. Igår attackerades en demostration i Dogubayazit-distriktet i Agri-provinsen och en annan i Diyarbakir, där femtusen demostranter kämpade mot polisen. Även i Istanbul har sammanstöttningar ägt rum; i lördags utkämpades hårda gatukamper i Gazi-kvarteren. Värt att lägga på minnet i sammanhanget är att den som i Turkiet skyddar en demostration mot polisangrepp riskerar att dömas som "terrorist" vilket som bekant har svåra följder.
Nordirland: I det ockuperade Nordirland sägs fred råda, men även där förekommer väpnad kamp. Irlandinformation.se skriver utförligt därom, läs deras rapporter här.
Indien: I delstaten Bihar konfiskerade kämpar ur Folkets Befrielsegerillaarmé natten till idag en mängd skjutvapen från lokala reaktionärer, aktionen ägde rum i byn Loda i Kaimur-distriktet.I Malkangiri-distriktet i delstaten Orissa genomförde maoistgerillan flera olika sabotageaktioner i lördags; kamraterna sprängde bland annat en mobiltelefonmast, en temporär militärförläggning och en kommunbyggnad. I delstaten Jharkhand likviderade i lördags revolutionärerna två reaktionärer i Simdega-distriktet.
I delstaten Västbengalen likviderade kamrater natten till söndagen en polisspion i Paschim Medinipur-distriktet; andra enheter ur den revolutionära armén likviderade en lokal reaktionär boss och hans hantlangare i West Midnapore-distriktet.
Myrdal: En svensk översättning av en artikel av Jan Myrdal, som tidigare publicerats i den indska tidskriften Frontier, finns nu tillgänglig här. Artiklen är välskriven och intressant och rekomenderas varmt. Myrdals tankar om hur tvålinjerskampen utvecklas inom Indiens Kommunistiska Parti (maoisterna) bör tas för vad de är: en framstegvänlig intellektuells spekultationer.

fredag 9 juli 2010

Som man sår får man skörda


Polisen är en del av den statliga våldsapparaten, det som polisen sysslar med är att upprätthålla de rådande ordningen. Polisen är inte självständig i den meningen att det som den sysslar med skulle kunna skiljas från statsmakten iövrigt. Därför är polisens övergrepp inget annat än statens övergrepp. När vi läser denna artikel i Sydsvenskan vet vi vem den skyldiga är, det är den svenska staten. En stat som säger sig värna människorna, en stat som försöker hjärntvätta medborgarna att tro att vi lever i ett demokratiskt och civiliserat land. Men, när staten gör så här sätter den själv ribban. Varför ska vi repsektera borgarnas firanden, deras barn och familjer, deras känslor? Varför ska visa någon som helst empati med de som försvarar denna stat? Om staten brännmärker människor som "illegala" då är denna stat illegitim för oss. Om staten tar sig rätten att förfölja och förnedra fattiga människor i nöd, då tar vi oss rätten att ge de rika och mäktiga tillbaka med ränta. Om staten inte hyser minsta respekt för vår nära och kära, tro då inte att vår vrede kommer att känna gränser. Den svenska staten, den svenska imperialistiska staten, kommer att krossas och för varje övergrepp som dess försvarare begår rycker den dagen närmare. Som man sår får man skörda.

torsdag 8 juli 2010

Viktigt uttalande med anledning av Förenta Staternas intervention i Filippinerna

Filippinernas Kommunistiska Parti har idag offentliggjort ett viktigt uttalande där man i detalj avslöjar hur Förenta Staternas väpnade styrkor aktivt deltar i det kontrarrevolutionära kriget i landet. Läs uttalandet i dess helhet här.

Flera gerillaaktioner i Indien

I Dantewada-distriktet i delstaten Chhattisgarh attackerade maoistgerillan en polistation och en reaktionär politikers - som varit en organisatör för den fascistiska Salwa Judum "rörelsen" - boning, i de sistnämda aktionen dödades två reaktionärer och två sårades;tre paramlitärabaser beskjöts under natten i tre olika disktrikt. I delstaten Orrisa brände kämpar ur Folkets Befrielsegerillaarmé ner en polisstation och ett skogsvaktkontor, poliserna som skulle skydda stationen flydde med svansen mellan benen. I delstaten Jharkhand sprängde kamraterna en tågstation i Latehar-distriktet (en reaktionär dödades), i Dhanbad-distriktet saboterades järnvägsräls och i West Singhbhum-distriktet dödades en säkerhetsvakt när bron han färdades över sprängdes. Samtliga aktioner genomfördes idag.

onsdag 7 juli 2010

Vi är överallt!


Som bekant förekom det livliga protester vid det G20-möte som nyligen hölls i Toronto i Kanada. I Kanada har vi kamrater från olika organisationer, några tillhör Kanadas Revolutionära Kommunistiska Parti. Här nedan en film från deras block på den stora demonstration som hölls, ni finner kamraterna på 0.40, 1.30 och 2.17. Som det brukar låta på Norra Stå: Vi är överallt!


Turkiets inrikesminister träffar redaktörer

Läs den här artiklen om hur det går till när den turkiske inrikesministern träffar massmediachefer och berättar för dem om hur de bör rapportera. Vi är mycket medvetna om att den här typen av träffar är vanliga i länder där det pågår inbördeskrig av olika slag, men de brukar hemlighållas. Vi kan bara spekulera över varför det sker så öppet i Turkiet, antaglien beror det på att den härskande klassen i landet är relativt splittrad - i en dominerande pro-amerikansk fraktion och en pro-tysk - och att nyheten riskerat att "läcka ut". Alltså bättre att göra det helt skamlöst.
Samtidigt fortsätter striderna i Norra Kurdistan. En turkisk soldat dödades och tre sårades idag i Batman-provinsen när deras postering attackerades av PKK-gerilla.

Indiska armén tränar "irreguljärkrigsföring" med amerikanska och ryska förband

Idag började den bandh som utlysts av Indiens Kommunistiska Parti (maoisterna), flera tåg har ställts in och offentliga trasporter på i flera stater har helt avstannat, men ännu har det inte inkommit rapporter om större gerillaaktioner. Det ser dock ut som om de indiska kamraterna utlyst ännu en bandh för den 13 och 14 juli. Samtidigt kommer uppgifter om hur den indiska armén nu ska få träning i "irreguljärkrigsföring", dvs i gerillabekämmpning, av såväl Förenta Staternas armé som den ryska dito. Utan tvekan en del av förberredelserna för att den indiska armén ska kunna sättas in för fullskalig kamp mot det IKP (m) ledda folkkriget.

tisdag 6 juli 2010

Gerillaaktioner i Indien och Norra Kurdistan


Indien: I Malkangiri-distriktet i delstaten Orissa sprängde maoistgerillan imorse en byggnad som används av reaktionens väpnade styrkor i deras fälttåg mot folket. Under den senaste månaden, har revolutionärerna sprängt ett halvdussin regeringsbyggnader i samma distrikt. Den indiska reaktionen är på helspänn inför den storskaliga bandh som Indiens Kommunistiska Parti (maoisterna) har utlyst med början imorgon.
Norra Kurdistan: Natten till idag angrep PKK-gerilla en armépostering i staden Semdinli i den turkiska Hakkari-provinsen, tre av den turkiska statens soldater dödades och tre sårades, reaktionen uppger att ett antal gerillakämpar stupat i strid. Samtidigt attackerade andra gerillaenheter en polisstation i staden Aricak i Elazig-provinsen, sex turkiska soldater sårades. Att ett krig pågår inom den turkiska statens gränser besvärar dock inte svenska turister nämnvärt, tills några råkar stryka med vill säga.

måndag 5 juli 2010

Gerillaaktioner i Norra Kurdistan

I lördags genomförde enheter ur PKK-gerilla en sabotage mot en olje-pipeline i den turkiska Mardin-provinsen, en brand uppstod som kunde släckas först under söndagen. Natten till idag besköts en polisstation i Yüksekova-regionen i den turkiska Hakkari-provinsen med grantgevär, samtidigt besökts ett bepansrat polisfordon i samma område av andra gerillaenheter, vilka även dessa använde sig av granatgevär.

Nytt nummer av Sol Rojo

Nummer 34 av tidskriften Sol Rojo publicerades i helgen. Detta nummer av ägnas helt åt de internationella konferenser som arrangerats av Perus Kommunistiska Partis utlandsorganisation, Folkrörelsen Peru (MPP), i Stockholm och Madrid. Disskutionsbidrag från olika spanska och italienska organisationer, tar upp de olika syner som finns inom den Internationella Kommunistiska Rörelsen röran frågor som tex. situationen i Nepal. Speciellt intressant, tycker vi, är att disskutionsbidrag från två olika partier i Ekvador finns med, och vi hoppas att vi får tid att översätta åtminstone utdrag av dessa till svenska. Ett lång bidrag till debatten, som skrivits av en spansk organisation, finns med som en särskilld bilaga till SR nummer 34, i vilken man för en intressant disskution om den proletära revolutionens förutsättningar och revolutionärernas uppgifter i Europa.

Lästips: Frankrike i Afrika

Vi är inte precis experter på den franska imperialismens roll i Afrika. Därför tyckte vi denna text var läsvärd då den innehåller mycket matnyttig information. Vi gör ingen värdering av artikelförfattarens slutsatser utan rekomenderar texten som referensmaterial.

söndag 4 juli 2010

Kamrat Azad har mördats!


Tyvärr misstog vi oss rörande de uppgifter som den indiska reaktionen förmedlade om att kamrat Azad, en medlem i Indiens Kommunistiska Parti (maoisterna) Centralkommittés Politiska Byrå och partiets talesman, dödats. Kamraten har verkligen mördats av den indiska reaktionen, inte som de påstod i en strid utan i hel kallblodigt då han var i fångenskap. Läs detta uttalande för mer information. Även om förlusten av en kamrat av Azads kaliber inte är utan betydelse för partiet i dess helhet, så kommer hans bortfall säkerligen inte betyda några oöverkommerliga svårigheter. De indiska kamraterna kommer att hämnas hans död och hans mördare kommer att få stå tillsvars inför den revolutionära rättvisan. Bilden är från kamrats Azads begravning, mannen med vitt hår och vit mustasch är den berömde revolutionära poeten Varavara Rao. Kamrat Azad kommer leva vidare i det indiska folkets minne och miljoner kommer att följa hans exempel och ge sina liv för kommunismens seger.

Varhelst kamp pågår förekommer offer, och döden är en vanlig händelse. Men det som ligger oss om hjärtat är folkets intressen och det stora flertalets lidanden, och när vi dör för folket, är det en värdig död.

fredag 2 juli 2010

Privatarméer och en Folkarmé

Svensk borgarpress har idag en notis om förekomsten av "privatarméer" på Filippinerna. Som vanligt blandar man medvetet ihop begreppen, den revolutionära Nya Folkarmén (NFA) blandas ihop med allahanda väpnade grupperingar. NFA är en revolutionär armé som leds av Filippinernas Kommunistiska Parti (FKP), den består av arbetare och bönder som kämpar för att genomföra en nydemokratisk revolution i landet. Denna armé är ingen "privatarmé", den består av en styrka motsvarande tre armé divisioner av gerillasoldater, och komplementeras av tiotusentals medlemmar i folkmiliser. Det är en armé som tjänar det filippinska folket och fullgör de polistiska och militära uppgifter som den åläggs av FKP. Men visst finns det "privatarméer" på Filippinera, det är arméer som tillhör storgodsägare och byråkratkapitaliser. Inbland användes dessa styrkor i stridigheter mellan olika reaktionära grupperingar, men deras huvudsyfte är att bekämpa den revolutionära rörelsen och undertrycka varje yttring av folklig kamp. Men dessa arméer är inte alls "privata" i den meningen att de är fristående, de utgör ett komplement till den reaktionära statens väpnade styrkor och skulle aldrig kunna existera om de inte tilläts att göra det av den högsta statsledningen. De är jämförbara med "paramilitärerna" i Colombia.

De som vill läsa mer om NFA kan gå in på den här hemsidan.

Gerillaaktioner i Indien

Under den sista dagen av den bandh som påbörjades i tisdags genomförde enheter ur Folkets Befrielsegerillaarmé flera olika aktioner. En byggnad som används som tillfällig bas för paramilitära förband i delstaten Jharkhand förstördes. I Keonjhar-distriktet i delstaten Orissa likviderades två polisspioner. Samtidigt kommer uppgifter i den reaktionära pressen om att kamrat Azad, talesman för Indiens Kommunistiska Parti (maoisterna) Centralkommitté, ska ha stupat i strid. Nu är det inte första gången som den indiska reaktionen låter meddela att man dödat kamraten ifråga, det har hänt vid åtminstone tre tidigare tillfällen, så vi tar synnerligen lätt på uppgifterna och inväntar det klargörande som maoisterna med all säkerhet kommer göra.

torsdag 1 juli 2010

Hernando de Soto rekryteras för att bekämpa maoister i Indien?


Hernando de Soto är vad som kan beskrivas som en kontrarevolutionär "hitman", en borgerlig ekonom som specialiserat sig på hur reaktionen bäst ska organisera utsugningen för att bekämpa subversiva rörelser. En man som hyllats av såväl Reagan som Thatcher, Musharraf och Karzai. De Soto är född i Peru och har peruanskt pass, men han har så till den grad identificerat sig med Förenta Staterna att han snarast kan ses som en yankee. Det verk som gjorde honom berömd - eller snarare ökänd - heter "Den Andra Stigen", titlen är en tydlig referens till att den utgör alternativet till "Den Lysande Stigen" (som är vad reaktionen kallar Perus Kommunistiska Parti). De förslag som lades fram i den implementerades av Fujimori-regimen som det ekonomiska programet i den form av fascism som man tillämpade för att bekämpa folkkriget. En "chock" som orsakade himmelsskriande misär för Perus arbetare och bönder. Nu lyckades inte reaktionens försök att besegra folkkriget i Peru, men de temporära och övergående framgångar man uppnått har gjort att, framförallt, Förenta Staterna använder de erfarnheter som man gjort i Peru som en "modell" för hur ett maoistiskt folkkrig ska bekämpas. Därför är det synnerligen intressant och viktigt att Hernando de Soto, som i dagarna befinner sig Indien, ser ut att bli inkallad till den indiska reaktionens tjänst. Notera att detta händer samtidigt som den indiska reaktionen allt mer öppet förberreder sin armé för att bekämpa folkkriget i landet. Det hela börjar allt mer se ut som om de indiska reaktionärerna svar på folkkrigets framgångar är att tillämpa "den peruanska modellen". Det betyder blodbad och drakonisk repression. Det betyder en oerhörd mängd desinformation och intensiv psykologisk krigsföring. Det ställer stränga krav på Indiens Kommunistiska Parti (maoisterna). Det kräver att de indiska maoisterna verkligen förmår att lära av sina peruanska kamrater och överge visa av sina nuvarnade ståndpunkter. Det kräver att man förmår hålla den röda fanan högt under de svåraste förhållanden och leda de bredda folkmassorna till att bygga upp revolutionens seger i hela landet. Sen om man kunde få korn på svinet de Soto, även om det är sekundärt i sammanhanget, så vet vi många som skulle fira - åtminstone i Peru.

I det fall det finns några av våra läsare som känner ett - smått perverst - behov av att bekanta sig med Hernando de Soto, länkar vi här till inledningen av "Den Andra Stigen", klicka runt på hemsidan om ni är lagda åt det hållet.

Gerillaaktioner i Norra Kurdistan och Indien

Norra Kurdistan: Två soldater och tre "byvakter" dödades i en attack på en militärbas, tillhörande den turkiska arméns specialstyrkor, genomförd av PKK-gerilla i den turkiska Siirt-provinsen. Efter aktionen, som ägde rum igårkväll, uppger den turkiska armén att den dödat tolv gerillasoldater. Idag kommer uppgifter om att den fascistiska regimen i Syrien genomfört omfattande razzior och gripit fyrahundra "PKK-sympatisörer". Värt att notera i sammanhanget är att det är samma regim som den vedervärdige demagogen Chávez igår hyllade och sade sig blanda annat tvilja "bygga en ny värld i vilken staters och folks självbestämmande respekteras" tillsammans med
Indien: Den bandh som utlysts av Indiens Kommunistiska Parti(maoisterna) som inleddes igår och avslutas idag har varit mycket framgångsrik. I delstaten Jharkhand stod runt 60.000 lastbilar och 7.000 bussar stilla, vilket slagit hårt mot de byråkratkapitalistiska gruvindustrin. I alla fem delstaterna där bandhen rådder har tågtrafiken reducerats till ett minimum. Gerillaenheter har likviderat en reaktionär i delstatenn Bihar och en polisofficer sårades kritiskt i ett eldöverfall i Västbengalen.